Na Kryme horí najväčší ropný sklad. K útoku sa prihlásila ukrajinská armáda

V meste Feodosija na pobreží anektovaného polostrova Krym v pondelok ráno explodoval sklad paliva. Agentúra Unian a telegramový kanál Astra uviedli, že za požiarom je nočný útok ukrajinských dronov.

krym Foto: X

Neskôr sa k úderu na zariadenie prihlásila sama ukrajinská armáda, podľa ktorej sklad z veľkej časti slúži pre potreby ruských ozbrojených síl.

Dym nad horiacim skladom ropy stúpal v troch stĺpcoch, čo môže naznačovať tri hlavné zdroje vznietenia, napísala monitorovacia skupina Krymskij Veter.

Podľa spravodajského telegramového kanála Baza došlo k požiaru niekoľkých palivových nádrží, no presný rozsah poškodenia momentálne nie je známy.

Obyvatelia Krymu hlásili, že pred vypuknutím požiaru prišlo k niekoľkým silným explóziám, a to približne o pol piatej ráno miestneho času.

Ropný sklad JSC Marine Oil Terminal je vôbec najväčší na Kryme, pokiaľ ide o objem prekládky ropných produktov, napísal Moscow Times. Jeho kapacita má byť až 250-tisíc kubických metrov. 

Miestni predstavitelia podľa sociálnej sieti VKontakte oznámili, že vo Feodosiji platí núdzová situácia spôsobená človekom.

Primátor mesta Igor Tkačenko uviedol, že incident si nevyžiadal žiadne obete a ani ranených.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že protivzdušná obrana krajiny zničila počas noci celkovo 21 ukrajinských dronov.

Protivzdušná obrana zostrelila 12 bezpilotných lietadiel nad Krymom, šesť nad Kurskou oblasťou a po jednom drone zničila nad Belgorodskou, Brianskou a Voronežskou oblasťou.

(tod/tasr)