Nezamestnanosť v Gaze stúpla na 80 percent, ekonomika je rozvrátená

Konflikt v pásme Gazy zásadne ovplyvňuje aj tamojšiu ekonomiku. Prejavuje sa to okrem iného obrovskou nezamestnanosťou a kolabujúcim hospodárstvom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Škody po izraelskom leteckom útoku na Pásmo Gazy v meste Chán Júnis Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odvoláva sa na údaje Medzinárodnej organizácie práce, podľa ktorej sa nezamestnanosť v Gaze od vypuknutia vojny medzi Izraelom a organizáciou Hamas vyšplhala na bezmála 80 percent.

Hospodárstvo zničenej enklávy sa takmer úplne zrútilo a produkcia sa prepadla o 85 percent. Všetko to má za následok, že temer celá 2,3-miliónová populácia Gazy sa prepadla do chudoby.

Konflikt v Gaze sa začal po tom, keď ozbrojenci Hamasu zaútočili 7. októbra 2023 na Izrael, pričom podľa údajov židovského štátu zabili približne 1200 ľudí a ďalších asi 250 vzali ako rukojemníkov.

Izrael odpovedal ofenzívou, počas ktorej zomrelo viac ako 42-tisíc ľudí a poškodili alebo úplne zničili vyše 163-tisíc budov. Ide o dve tretiny všetkých stavieb, ktoré v Gaze stáli pred začiatkom konfliktu.

(bra)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok