Za zmierom s Andrejom Babišom nie sú žiadne zákulisné dohody, tvrdí Matúš Šutaj Eštok

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok odmietol, že by za uzatvorením zmieru s bývalým českým premiérom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti bola akákoľvek politická dohoda.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odsúdil incident pred domom Petra Pellegriniho Matúš Šutaj Eštok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Jeden z tých dôvodov, prečo sme dospeli k záveru na základe analýz k zmieru, je, že tam bola hmotná núdza v tomto prípade. Ústav pamäti národa (ÚPN) prehral všetky súdy na okresnom, krajskom i na najvyššom súde, úspešným bol iba na ústavnom súde, kde napádal to, že pán Babiš nemal žalovať ÚPN, ale ministerstvo vnútra. Vecne sú tri rozsudky – okresného, krajského aj najvyššieho súdu, ktoré dávajú, bohužiaľ, za pravdu pánovi Babišovi, a preto aj tá analýza nám odporúčala uzavrieť tento zmier, aby sme predišli ekonomickým stratám,“ povedal novinárom slovenský minister vnútra.

Šutaj Eštok vylúčil v tomto prípade akékoľvek zákulisné dohody, napríklad Babišovu podporu Petra Pellegriniho v kampani prezidentských volieb, a zdôraznil, že za týmto krokom jeho rezortu nie je žiadna politika. Dodal, že iniciátorom zmieru bol Babiš.

Slovenské ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že s Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej ŠtB uzavrelo zmier. Uznalo, že bývalý český premiér bol ako agent ŠtB pod krycím menom „Bureš“ evidovaný neoprávnene a vedome s ŠtB nespolupracoval.

Babiš na to reagoval slovami, že nikdy nepochyboval o tom, že spor vyhrá. Zopakoval, že s ŠtB nespolupracoval a že neexistuje dôkaz, ktorý by ukázal niečo iné.

ÚPN pre TASR reagoval, že oprávnenosť evidencie Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB dokazujú viaceré spisy ŠtB, ktoré na seba obsahovo a chronologicky nadväzujú. „Rozhodnutie MV SR uzavrieť zmier s A. Babišom na tomto fakte nič nemení,“ doplnil hovorca ústavu Michal Miklovič.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012. ÚPN trval na tom, že Babiš bol vo zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene.

(tasr)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok