Slovensko odovzdalo Ukrajine v rámci humanitárnej pomoci 18 sanitiek

Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Ladislav Slobodník ozrejmil, že Slovensko už v minulosti sanitky Ukrajine poskytlo.

Snímka obrazovky 2024-10-24 o 11.55.26 Slovensko odovzdalo Ukrajine v rámci humanitárnej pomoci 18 sanitiek. Foto: TASR/Martin Baumann

„Tieto sanitky predstavujú viac ako len techniku. Sú prejavom spolupatričnosti a odhodlania pomôcť zmierniť utrpenie ľudí, ktorých zasiahla vojna,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva vnútra Patrik Krauspe.

Priblížil, že okrem samotných sanitiek, ktoré boli vyradené z vozového parku Záchrannej zdravotnej služby v Bratislave, tvorí súčasť humanitárnej pomoci aj zdravotnícky materiál – injekčné ihly a striekačky, ktoré poskytlo Ministerstvo zdravotníctva SR a tiež lekárničky prvej pomoci, ktoré darovalo Ústredie ekumenickej a pastoračnej služby ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR.

„Celková hodnota humanitárnej pomoci predstavuje 56 460 eur, pričom jej celková hmotnosť dosiahla viac ako 58 ton,“ dodal Krauspe.

Štátny tajomník rezortu zdravotníctva ozrejmil, že v rámci aktuálneho balíka využije zdravotnícky materiál vrátane injekčných ihiel, striekačiek a tiež osem ambulantných vozidiel Krolevetská nemocnica v Sumskej oblasti.

„Zvyšných 10 ambulantných vozidiel bude prerozdelených medzi nemocnice v Kyjevskej oblasti. Lekárničky prvej pomoci budú dodané SES Ukrajina v Užhorode,“ konkretizoval.

Štátny tajomník rezortu zahraničia Rastislav Chovanec uviedol, že ministerstvá pripravili aj ďalšie typy pomoci, ako napríklad produkty v oblasti energetiky v hodnote 500-tisíc eur. „Každé vozidlo je šancou na záchranu života,“ konštatoval ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Myroslav Kastran.

Slovensku poďakoval aj za ďalší balík humanitárnej pomoci ako napríklad odmínovací systém Božena.

Ambulantné vozidlá a zdravotnícke vybavenie budú prepravené zo Slovenska na Ukrajinu prostredníctvom Mechanizmu únie v oblasti civilnej ochrany cez humanitárny hub. Odtiaľ budú sanitné vozidlá prevezené na Ukrajinu vlakovou dopravou. Humanitárny hub v Haniske pri Košiciach je jedným z troch európskych HUBov, ktoré slúžia na presun pomoci na Ukrajinu.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok