Opozícia: Návrh školského zákona v prípade neakceptovania zmien nepodporíme

Návrh pripomienkujú v častiach odvolávania riaditeľov škôl, zmeny pohlavia na vysvedčení či tiež posilnenia rodičovských práv pri rozhodovaní o intímnom vzdelávaní svojich detí.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký, Foto: Martin Baumann/TASR Ján Horecký. Foto: Martin Baumann/TASR

Poslanci Národnej rady SR počas štvrtkového rokovania preberajú viacero návrhov z dielne ministerstva školstva.

V úvode rozpravy preto vystúpil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas), ktorý prezentoval hlavný cieľ návrhu zákona, a tým je zmena financovania predškolských zariadení. To sa má zmeniť na financovanie zo štátneho rozpočtu.

Doplnil, že pripravujú zmeny aj v ďalších zákonoch, ktoré priamo súvisia so zmenou financovania predprimárnych zariadení, tiež ide o reguláciu používania mobilov na školách, zefektívnenie prijímacieho procesu na stredných školách, zjednodušenia procesu zaraďovania a vyraďovania škôl zo siete, postupného odstránenia dvojzmennej prevádzky na základných školách či napríklad zavedenia súhlasu rodičov pri výchove, ktorá presahuje rámec školského vzdelávacieho programu.

Financovanie škôl je polovičatý krok

Opozičné KDH rozumie a oceňuje prechod škôl do prenesených kompetencií samospráv. Tento krok však považuje za polovičatý.

Manažment škôl na Slovensku, ich riadenie a personálno-logistické zabezpečenie je podľa exministra školstva Jána Horeckého (KDH) na úrovni takmer rovnakej, ako pred 50 rokmi.

„Materské školy neprešli do prenesených kompetencií spolu s tým, čo školy potrebujú pre svoju riadnu funkčnosť. Napríklad s jedálňami,“ tvrdí ďalej Horecký s dôvetkom, že aj z pozície samospráv sú k téme rôzne postoje.

KDH vraj nie je na strane jedných alebo druhých. „Sme na strane krajiny, jej budúcnosti a žiakov,“ zdôrazňuje bývalý minister školstva. Tvrdí, že chce dohodu a komplexné riešenie so samosprávami, no nie na ich úkor.

Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí a KÚ) spolu s poslancom Milanom Vetrákom z hnutia Slovensko upozornili aj na to, že novela môže priniesť zvýšenie poplatkov za škôlky.

Exminister však oceňuje presadenie zákazu mobilov na školách, tiež návrh povinného vzdelávania pre Ukrajincov a cudzincov. Inak by sa podľa jeho slov stali stratenou generáciou.

Hnutie KDH počas štvrtkovej rozpravy preto prednieslo dva pozmeňujúce návrhy zákona, ktorými, ako tvrdí, chce odstrániť nedostatky v školstve.

Horecký však jasne zdôrazňuje, že v prípade neakceptovania KDH pozmeňujúcich návrhov tento vládny návrh zákona podporiť nemôžu.

Riaditeľ by nemal byť obligátne odvolaný svojím zriaďovateľom

Prvým pozmeňujúci návrh z dielne KDH predkladajú Ján Horecký a poslanec KDH Martin Šmilňák.

Chcú, aby pri opakovanom zistení Štátnej školskej inšpekcie o tom, že riaditeľ školy nekonal alebo nedokázal zabezpečiť nápravu, nebol obligatórne odvolaný svojím zriaďovateľom.

„Mám na mysli pri zistení sociálno-patologických javov. Musí ísť o naozaj závažné javy, ktoré by riaditeľ na škole ignoroval,“ objasňuje Horecký, ktorý chce na žiadosť hlavnej školskej inšpektorky oslobodiť aj inšpekciu od povinnosti delegovať svojho člena do rady školy pri výberovom konaní na riaditeľov.

Remišová si myslí, že to je diskriminačné. Obáva sa, že po zmene by vládna moc mohla zamedziť na určitú dobu politicky nepohodlným osobám zúčastňovať sa na výberových konaniach.

Vyššie spomínanú zmenu pohlavia na vysvedčení označil exminister za kontroverznú a neprípustnú.

„Považujeme to za chybné ustanovenie,“ tvrdí Horecký.

Právo vedieť o vzdelávaní detí v oblasti sexuálnej výchovy

Druhý pozmeňujúci návrh z dielne KDH predložil Horecký spolu s poslancom KÚ Richardom Vašečkom.

Upozorňujú na dôležitosť úpravy paragrafu 7, kde navrhujú pridať dva odseky, ktoré by posilnili právo rodičov byť informovaní a mať kontrolu nad výchovou a vzdelávaním detí v oblasti intímneho vzdelávania a sexuálneho správania mládeže. Podľa nich je nevyhnutné, aby boli tieto témy predkladané až po získaní informovaného súhlasu rodičov.

Návrh je podľa slov exministra koncipovaný tak, aby čo najmenej zaťažil školy a bol jednoducho realizovateľný. Súčasný zákon, ako tvrdia signatári, nedostatočne zohľadňuje práva rodičov, preto ich chcú posilniť.

„Ide najmä o potrebu informovanosti, keďže téma sexuálnej výchovy je veľmi citlivá. Mnohí rodičia sa s deťmi o týchto otázkach nevedia rozprávať, podobné problémy majú aj učitelia náboženskej, etickej výchovy či biológie,“ uzatvára Horecký, podľa ktorého by navrhovaná úprava mala pomôcť lepšie spolupracovať a nájsť spoločný prístup.

Podľa predchádzajúcej dohody však poslanci vo štvrtok hlasovať nebudú. Najbližšie by mali hlasovať až na budúci týždeň v utorok.

(let, tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok