Marcinková oceňuje kroky Šaška po tvrdeniach o obchodovaní s pupočníkovou krvou

Minister zdravotníctva dal preveriť, či sa z odberov pupočníkovej krvi robí biznis.

Stretnutie predsedov parlamentných eurovýborov V4 v Košiciach Vladimíra Marcinková. Foto: Roman Hanc/TASR

Opozičná poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) vysvetlila, že okrem odberu krvi na vlastné využitie existuje darcovský odber, keď sa matka rozhodne pupočníkovú krv bezplatne darovať do „darcovskej“ banky na použitie u akéhokoľvek pacienta na svete.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii zdôraznila, že s odberom pupočníkovej krvi mnohí súhlasili až po jej odobratí. „Aj mnohí odborníci, lekári priznávajú, že táto darcovská krv môže byť zobchodovaná na využitie na rôzne experimentálne účely v zahraničí alebo na Slovensku,“ ozrejmila s tým, že ide o účely, ktoré nie sú napríklad odsúhlasené Európskou liekovou agentúrou či Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.

Podotkla, že aj Európska únia vystríha pred týmito experimentami. Marcinkovej sa podľa jej slov pár hodín po tom, ako zverejnila informácie o údajnom obchode s pupočníkovou krvou, ozvala prezidentka hematologickej spoločnosti.

„Na druhý deň bolo vydané stanovisko slovenskej hematologickej spoločnosti, ktoré hovorí jasne, že pri odberoch na vlastné budúce využitie, ktoré stoja slovenských občanov stovky a tisícky eur, netreba podľahnúť marketingu, ale ide o niečo, čo nemá medicínsky význam, pretože využitie je veľmi nízke,“ spresnila poslankyňa za SaS.

Vysvetlila, že ak by aj detský pacient potreboval transplantáciu kmeňových buniek, je oveľa vhodnejšia darcovská krv od „veľkorysých darkýň“.

Marcinková poukázala aj na ich zistenia o prepojení riaditeľa Národnej transplantačnej organizácie na spoločnosť, ktorá tieto „praktiky prikrýva“. „Sám sa usvedčil, že bol vo veľkom konflikte záujmov,“ dodal s dôvetkom, že riaditeľ mal síce toto zariadenie kontrolovať, ale sedel aj v správnej rade tohto zariadenia.

V súčasnosti má Marcinková informáciu o zastavení týchto darcovských odberov len na pôrodnej klinike v Trenčíne. Ocenila však korektnú a vecnú komunikáciu s rezortom zdravotníctva, ako aj ministrom nariadený dozor nad takýmito zariadeniami, ktoré fungujú na základe licencie ministerstva.

„Nerada by som to teraz hádzala na krk ministrovi, ktorý je vo funkcii pár dní,“ okomentovala. Vyzvala preto aj bývalých ministrov zdravotníctva, aby sa nad problémom zamysleli, keďže podľa jej informácií žiadnu kontrolu v takomto zariadení nevykonali od roku 2014.

„Podľa zákona má byť vykonaná každé dva roky. Dozor nariadený ministrom zdravotníctva je na mieste,“ uviedla. Zároveň však vytkla, že by nariadenie privítala skôr, nie až po týždni, keďže zariadenie malo „pomerne dosť času, kým dozor nabehol“. „Verím, že bude urobený precízne a dozvieme sa viac o fungovaní tejto spoločnosti aj združenia, ktoré má v područí,“ dodala.

Zároveň oznámila, že aj vďaka súhlasu parlamentného ľudskoprávneho výboru začiatkom novembra vykonajú poslanecký prieskum v Národnej transplantačnej organizácii.

Ako riešenie na zachovanie dôvery darcov by privítala napríklad záruku štátu vo forme SMS oznámenia tak, ako darcom krvi oznamujú, že svojou krvou niekomu zachránili život. Aj preto bude premýšľať o krokoch, ako by mohli systém ako zákonodarcovia zefektívniť.

Na záver na novinársku otázku, či si nemyslí, že by sa prípadom mali zaoberať aj orgány činné v trestnom konaní, Macinková odpovedala, že pri „banálnych konfliktoch prokuratúra dokázala zareagovať a tu nie je aktívna“.

(max)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok