Výstava Peter Matejka a jeho žiaci

Galéria Petra Matejku si pripomenula maliara, po ktorom nesie svoje meno. Nová výstava predstavuje diela Petra Matejku a jeho žiakov. 

Foto-WEB_upravene-1

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Peter Matejka sa narodil v roku 1913 v Novom Meste nad Váhom. Patrí medzi významných výtvarníkov v rámci celého Slovenska. Dvadsaťdva rokov pôsobil aj ako pedagóg na Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vychoval viac ako 65 žiakov. 

„Všetci nasledovníci, ktorí pochádzajú z Nového Mesta nad Váhom a okolia sa radia do jeho školy. Nazývajú sa „matejkovci“ a aj mnohí rodáci, ktorí sa od roku 1984 stretávajú pravidelne pri cykle Návraty do Nového Mesta nad Váhom, sa hlásia k jeho odkazu a Peter Matejka je akýmsi nestorom tejto výtvarnej školy,” povedala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom Mária Volárová. 

Pri príležitosti 50. výročia tohto významného maliara Galéria Petra Matejku, ktorá sa nachádza v priestoroch kultúrneho strediska, predstavila výstavu Peter Matejka a jeho žiaci. „Peter Matejka je veľmi známy svojimi portrétmi žien a takisto maľoval rôzne krajiny zo stredného Považia aj z mnohých iných kútov Slovenska a sveta,” priblížila maliarovu tvorbu Volárová. 

Súčasťou výstavy budú aj rôzne kreatívne výtvarné workshopy. Sú venované deťom, mládeži aj pre dospelým a realizovať ich budú Zuzana a Alžbeta Malcové. Jedna je maliarka a druhá scénografka, obidve sú z Nového Mesta nad Váhom.

Výstava Peter Matejka a jeho žiaci potrvá do 26. júna. Galéria už teraz pozýva na septembrové pokračovanie výstavy Petra Matejku, ktorá bude zostavená z obrazov zo súkromnej zbierky jedného novomestského rodáka. 

Galéria Petra Matejku vznikla v roku 2002. Ako hovorí bývalý riaditeľ MsKS Nové Mesto nad Váhom Ján Mikuška, budova bola v takmer dezolátnom stave. „S podporou primátora sme zriadili galériu a zbierku výtvarných diel tzv. návratistov. Myslím si, že vzniklo z toho dielo, ktoré je pekné a do budúcna aj žiaduce. Sme snáď jediné mestské kultúrne stredisko na Slovensku, ktoré takúto zbierku spravilo,” uzavrel Mikuška, ktorý je zároveň aj akademickým maliarom.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac