Vagnerovci oplakávajú Prigožina a sľubujú pomstu

Budúcnosť vplyvnej ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti je po smrti jej šéfa Jevgenija Prigožina neistá. V niektorých videách bojovníci plačú, v iných vyzývajú, aby sa svet pripravil na ich reakciu.

Memorial outside PMC Wagner headquarters in St. Petersburg in wake of plane crash Muži v uniforme pri neformálnom pamätníku pri bývalom sídle Vagnerovej skupiny v Petrohrade. Foto: Profimedia

Presne dva mesiace potom, čo vagnerovci tiahli na Moskvu, je ich veliteľ Jevgenij Prigožin mŕtvy. Od stredy panuje neistota nielen nad vojenskou prítomnosťou žoldnierov v rozličných štátoch, ale aj existenciou skupiny ako takej.

Hoci sa podľa The Guardian dlhšie špekulovalo o možnej náhrade veliteľa, ktorú by odobril aj Kremeľ, nie je ani zďaleka isté, či by si tento človek dokázal získať dôveru tisícov bojovníkov. Za Prigožina sa tejto súkromnej vojenskej spoločnosti darilo. Rozrastala sa, získavala lukratívne zákazky a bola úspešná v bojoch.

Skupinu nebude môcť viesť ani jej zakladateľ Dmitrij Utkin, ktorý  slabosť na Tretiu ríšu, a preto skupinu pomenoval po Hitlerovom obľúbenom skladateľovi Richardovi Wagnerovi. Utkin sa totiž v stredu tiež nachádzal na palube lietadla, ktoré havarovalo. Obaja muži boli najvýraznejšími tvárami tejto súkromnej vojenskej spoločnosti. Na sociálnych sieťach kolujú videá, ako ich smrť oplakávajú žoldnieri v Rusku.

O budúcnosti bojovníkov sa na sociálnych sieťach šíria rozličné správy, ktoré nemožno nezávisle overiť.

Ukrajinské Centrum národného odporu s odvolaním sa na zdroje v Bielorusku uviedlo, že konvoje žoldnierov začali opúšťať bieloruské základne a pravdepodobne smerujú k hraniciam s Ruskom, v čom sa im snažia bieloruské špeciálne služby zabrániť. Objavilo sa aj video, na ktorom žoldnieri sľubujú pomstu.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) poukázal na to, že Kremeľ od vzbury oslaboval Prigožinovu moc. Lietadlo s Prigožinom dal podľa nich zostreliť Putin, aby sa pomstil za poníženie, ktoré mu spôsobila júnová ozbrojená vzbura vagnerovcov. Vražda vedenia skupiny bola pravdepodobne posledným krokom k likvidácii Vagnerovej skupiny ako nezávislej organizácie, konštatuje ISW. Žoldnieri sa podľa analytikov môžu začať obávať o svoje životy alebo byť demoralizovaní.

Po júnovej vzbure ešte Vagnerova skupina fungovala

Hoci ruský prezident po júnovej vzbure uviedol, že skupina bojovníkov prestala existovať a dal im na výber buď vstúpiť do regulárnej ruskej armády, alebo odísť do Bieloruska, bojovníci ostávali pomerne súdržní a činní.

Spravodajský portál GIS konštatuje, že začiatkom júla vagnerovci stále verbovali personál v celom Rusku na boj na Ukrajine, pričom zmluvy sa stále podpisovali so skupinou, a nie s ruským ministerstvom obrany, ako bolo nariadené 9. júna v rozkaze, ktorý podnietil pochod na Moskvu.

Muži v uniforme pri neformálnom pamätníku pri bývalom sídle Vagnerovej skupiny v Petrohrade. Foto: Profimedia

Stovky žoldnierov medzitým odišli do Bieloruska, keďže práve bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyrokoval dohodu medzi Prigožinom a Kremľom. Podľa niektorých informácií si začali stavať novú základňu v prázdnom vojenskom objekte v okrese Asipoviči, približne deväťdesiat kilometrov od Minska. Cvičili tiež miestnu armádu a výrazne zvyšovali tlak na NATO.

Poľsko obvinilo svojho suseda, že počas jedného z týchto cvičení dva bieloruské vrtuľníky narušili poľský vzdušný priestor. Hoci to bieloruské ministerstvo obrany dôrazne poprelo, poľský minister obrany Mariusz Blaszczak následne nariadil rozmiestnenie väčšieho počtu vojakov a bojových vrtuľníkov pozdĺž hranice. Poľsko navyše informovalo NATO, lebo incident sa odohral neďaleko Achillovej päty Aliancie – Suwalského koridoru. Táto hraničná oblasť spája ruskú enklávu Kaliningrad s Bieloruskom a je jediným pozemným spojením medzi pobaltskými štátmi a zvyškom EÚ. Keby ho Rusko obsadilo, odreže Pobaltie od spojencov z NATO.

Čo sa týka Prigožina, už dlhšie panovali obavy, že je mŕtvy. Vychádzali len protichodné a nepotvrdené správy o tom, kde sa nachádza a od osudného 24. júna komunikoval len prostredníctvom hlasových správ na sociálnej sieti Telegram. Nedalo sa nezávisle overiť, že hlas skutočne patrí jemu.

Napríklad šéf investigatívneho portálu Bellingcat Christo Grozev len nedávno skonštatoval, že vodcu vzbury môže čakať definitívny koniec, lebo Putin ho nazval „zradcom“. „Každý vie, čo sa robí so ,zradcami‘, a Putin to neurobil. Chce ho vidieť mŕtveho. Zatiaľ to nemôže urobiť. O šesť mesiacov bude Prigožin buď mŕtvy, alebo dôjde k druhému prevratu,“ povedal novinár. Americký prezident Joe Biden mu zas odkázal, aby si dával pozor na pokusy o otrávenie.

Paradoxne, vo videu sa Prigožin prvýkrát objavil deň pred svojou smrťou. Naznačil, že jeho žoldnieri operujú v Afrike, čo nebola náhoda.

Vagnerovci pôsobia v Afrike a ochraňujú aj ťažobnú infraštruktúru

Vagnerovci zohrali dôležitú úlohu pri expanzii Ruska v Afrike. V prípade Bieloruska niektorí experti očakávali, že prítomnosť žoldnierov je len Lukašenkovou snahou vykompenzovať Putinovi, že sa nechce priamo zapojiť do vojny na Ukrajine a cudzích jednotiek sa bude chcieť zbaviť, lebo by sa mohli v budúcnosti obrátiť aj proti nemu.

Do Prigožinovej smrti sa však analytici zhodovali, že neexistujú dôkazy, že by sa vagnerovci mali stiahnuť z čierneho kontinentu. „Afrika je región sveta, kde sa zbiehajú záujmy všetkých globálnych mocností. Postavenie štátu na medzinárodnej scéne priamo závisí od jeho vplyvu na africkom kontinente,“ napísala Vagnerova skupina v roku 2019 v internej správe, ktorú videl denník Le Monde.

Ruskí bojovníci už zopár rokov poskytujú ochranu africkým diktátorom a za výmenu dostávajú možnosť predať tam ruské zbrane a ťažiť vzácne kovy a nerastné suroviny. Nastrčené firmy vygenerovali podľa niektorých odhadov len v ťažobnom priemysle v rokoch 2018 až 2021 zisk 250 miliónov dolárov. Tento „obchod“ by nebol možný bez vojenskej sily Vagnerovej skupiny.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok