Na Slovensku objavili ďalší nový vtáčí druh, domov má v Stredomorí

SLOVENSKO – Cistovník ryšavý, ako znie odborné meno operenca, až doteraz u nás pozorovaný nebol. Jeho objaviteľ takto na Slovensku objavil už tretieho nového vtáčika!

Stredomorský cistovník je už tretím významným objavom ornitológa. Foto: Dušan Kerestúr

Nechal sa prilákať vlastným hlasom

„Neďaleko môjho domu je opustené štrkovisko, chodievam tam so psom, ale aj pozrieť vtáky. Začul som takého, ktorého poznám zo Stredomoria. Potom som ho zbadal, no odfotil som ho zle, pretože tadiaľ prešiel traktor, čo ho vyplašilo. O chvíľu som ho začul zase a pustil som nahrávku jeho hlasu. Priletel bližšie a sadol si tak, že som ho mohol dobre pozorovať a nafotiť,“ opísal významnú chvíľu ornitológ Dušan Kerestúr zo spoločnosti SOS/BirdLife Slovensko.

Nováčikom na slovenskom území je cistovník ryšavý (Cisticola juncidis). „Spoznal som ho preto, lebo za vtákmi často chodím po Európe a tento druh je v Stredomorí bežný,“ uviedol pozorovateľ, ktorý mal na cistovníka tohto roku šťastie i v Chorvátsku. Dušan Kerestúr je pritom v objavovaní nových slovenských druhov neobyčajne úspešný – objavil už tri. „Je to preto, že som krúžkovateľ a prvé dva som chytil do sietí,“ opísal. „Jeden bol sibírsky druh, ktorého do Európy zvykne zaniesť v septembri – októbri a druhý augustový trsteniarik od Čierneho mora.“

Nemusí byť za tým oteplenie

Na Slovensku sa v poslednom období objavili viaceré nové druhy. Ornitológ to nepripisuje prioritne otepleniu. „Skôr by som povedal, že na Slovensku je viac pozorovateľov, ktorí viac chodia do terénu a majú pri sebe fotoaparáty či diktafóny. Pred 30 rokmi nás bola hŕstka. Kolega minule takisto objavil nový druh, pretože mal pri sebe diktafón a nahral ho.“

Cistovník má podľa D. Kerestúra zvyk poletovať nad buriniskami. „Má typický hlas a lieta vo výške nad svojím hniezdiskom. Je dosť ľahko rozoznateľný, nie skrytý ako iné. Videl som ho už takisto v Španielsku a Maroku. Okolo Stredomoria je bežnejší, ale v strednej Európe nečakaný. V Maďarsku sú o ňom len dva záznamy,“ priblížil zaujímavosti jeho pobytu v našich končinách.

„Keď sa vyskytne vzácny druh, môže to byť tým, že ho počas migrácie vychýli počasie, napríklad búrky.“ Podľa Dušana Kerestúra možno podobne v októbri pozorovať na Azorských ostrovoch vtáky z Ameriky, ktoré tam prinesú búrky pre toto obdobie v Amerike typické.