VIDEO: Sympatický farmár varí najlepší slivkový lekvár už desiatky rokov. Prezradil nám, ako na to

LÁTKOVCE – Pravý tradičný lekvár sa varí na jeseň zo zrelých sliviek. Najlepšie zo sliviek, ktoré dozreli na strome. Podľa farmára Daniela Jurišiča má výber ovocia zásadný vplyv na výsledný lekvár, lebo pravý slivkový lekvár sa neprisládza.

modry slivkovy dvor_Daniel Jurišič Farmár z Modrého dvora Daniel Jurišič varí poctivý slivkový lekvár takmer 20 rokov. Foto: Stanislav Vavro

V tomto čase sú plody už sladké, mäkké, voňavé a dužina sa mení zo žltej na oranžovú. „Pravý slivkový lekvár patrí k tradíciám nášho regiónu. Varili ho ľudia skoro v každej rodine. Často spoločne celé ulice. Niekto mal medený kotol, niekto doniesol drevo, ďalší slivky, a potom spolu do rána miešali ručne voňavý lekvár,“ povedal počas varenia poctivého lekváru farmár. „Je preto potešujúce, že táto tradícia aj v našom regióne stále žije a to na farme Modrý dvor v Látkovciach,“ dodal ovocinár.

Pravý tradičný lekvár sa varí na jeseň zo zrelých sliviek. Video: Stanislav Vavro

Postup varenia slivkového lekváru

Ak by ste si chceli uvariť tradičný lekvár, prinášame vám overený recept. Slivky treba najskôr umyť, vykôstkovať a vložiť do medeného kotla. Pod kotlom sa kúri drevom a mieša sa, až kým nie je lekvár hotový. To trvá približne 20 hodín.

„Najdôležitejšie je, aby neprihorel. V závere varenia dochádza k výraznej zmene konzistencie a vône. Hotový lekvár je tmavý, hustý, prirodzene kyselkavý s chuťou sušených sliviek. Do pravého lekváru sa nepridáva žiadny cukor,“ prízvukoval Jurišič.

Skúsený farmár podotkol aj to že, tradičný slivkový lekvár sa nedá vyrábať priemyselne, lebo technológia je časovo nesmierne náročná.

Podľa neho pravý lekvár má byť dostatočne zahustený a prirodzené ovocné cukry sa majú pri varení pomaly karamelizovať – čo je zásadné pre chuť.

„Ďalšou príčinou je potrebná kvalita plodov s vysokým obsahom prirodzených cukrov. Slivky sa po dozretí pomerne rýchlo kazia. Zmäknú a začnú kvasiť za 3 dni. To nevyhovuje obchodníkom s ovocím a tí vyžadujú od pestovateľov nezrelé slivky a pokiaľ možno za najnižšiu cenu,“ uzavrel Daniel Jurišič, ktorý varí poctivý slivkový lekvár takmer 25 rokov.

Redakcii Trenčiansky Štandard sa podarilo zistiť, že lekvár z Modrého dvora získal cenu Zlaté Slnko 2022 a titul unikátna potravina v kategórii špajza.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok