Poslanci primátorovi: Odmietame politické hry a vytváranie neistoty

KOŠICE – Utorková tlačová konferencia vedenia mesta, kde poukázalo na nepriaznivú finančnú situáciu, vyvolala množstvo reakcií. Nielen verejnosti, ale aj viacerých mestských poslancov. Podľa nich sa veci majú inak, ako to prezentuje primátor Jaroslav Polaček.

Mestské zastupiteľstvo Košice Dianie v mestskom zastupiteľstve sa odráža aj v realite. Stavebné projekty meškajú a často sa ich cena navyšuje. Foto: Boris Macko

Medzi opozičnými poslancami panuje zhoda v tom, že situácia nie je až taká zlá. Navyše im prekáža, že mesto chce opäť vytiahnuť peniaze z vreciek Košičanov. Pritom v uplynulých rokoch už boli zvýšené dane aj poplatky za odpad či iné služby.

„Nesúhlasím s vyhláseniami pána primátora. Súčasná situácia v meste, za ktorú nesie zodpovednosť, len odzrkadľuje výsledky jeho päťročného pôsobenia. Mesto sa pod jeho vedením nespráva ako „starostlivý hospodár“ a opäť zlyháva v manažmente. Nemožno dovoliť, aby na to doplatili bežní obyvatelia Košíc,“ tvrdí Ladislav Lörinc, mestský poslanec, predseda Košického klubu a zároveň starosta mestskej časti Sídlisko KVP.

„Rozumieme, že situácia je náročná nielen v našom meste, ale aj v celej krajine, a samosprávy reagujú na opatrenia vlády zvyšovaním daní. No v Košiciach sme k zvyšovaniu daní pristúpili už v roku 2019 a 2022, aktuálny návrh je dokonca výrazne vyšší v porovnaní s inými mestami, čo nás znepokojuje. Obyvatelia nesmú trpieť kvôli neschopnosti finančného hospodárenia vedenia mesta. Zvyšovanie daní je tým najjednoduchším riešením, no nie je jediným riešením. My ako volení funkcionári máme hľadať tie najlepšie pre obyvateľov tohto mesta, ktorých zastupujeme,“ uviedol ďalej Lörinc.

Dodal, že prepočty, ktoré mesto poskytuje, sú zavádzajúce a slúžia len na vytvorenie tlaku na poslancov. Skôr než sa urobia nejaké kroky, malo by mesto počkať na finálnu podobu štátneho rozpočtu, keďže nová vláda sľubuje samosprávam pomoc. „Nemôžeme Košičanom hroziť tvrdeniami, že nebude odvezený odpad, alebo že budú zrušené spoje MHD, kým nebudeme mať jasné informácie o štátnom rozpočte,“ vysvetlil Lörinc.

Podľa neho je nevyhnutné začať riešiť problémy vo vnútri mesta. A to napríklad obmedzením odmien. Veď minulý rok, napriek rečiam, že nie sú peniaze, došlo k vyplateniu 13. a 14. odmien zamestnancom magistrátu, pričom ide o sumu 2,2 milióna eur. Primátor poberá o 40 % zvýšený plat, pričom väčšina projektov v meste je v omeškaní.

„Ide aj o šafárenie na nezmysly. Napríklad využívanie reprezentačného fondu na osobné účely, drahé PR akcie mesta, robustné PR oddelenie, presuny medzi položkami, alebo odpady, kde mesto dlhodobo vystavuje vyššiu objednávku, ako je krytie v rozpočte,“ vyratúva Lörinc. Poukázal na ďalšie možnosti, kde by mesto mohlo mať príjem. A naopak, kde prichádza o peniaze.

Pomohla by spolupráca s platformou Airbnb. V Bratislave Airbnb odvádza poplatok za ubytovanie priamo mestu a mesto tak neprichádza o financie z online platforiem. A kde unikajú peniaze? „Osobitné zretele. Dlhodobo hovoríme, že mesto nie je v kondícii dávať každému svoj majetok za 1 €/m2/rok, v prípade mestských bytov ich majú pridelené organizácie, ktoré si ich môžu dovoliť platiť, a mesto prichádza o príjmy. Potom nemá byty pre sociálne slabých. Reforma školstva – máme školy stavané pre 1 200 žiakov, v ktorých je 250 študentov, a o 200 metrov ďalej je ďalšia podobná škola. Správame sa racionálne? A mnohé iné témy, na ktoré sme upozorňovali, no zatiaľ zostali nevyriešené,“ upresnil poslanec.

Vo svojich vyjadreniach zašiel ešte ďalej. „Odmietame politické hry a primátorovu snahu o vytváranie neistoty. Poslanci nemôžu byť obviňovaní, že nepredložili konkrétne riešenia, keď samotné mesto nekomunikuje transparentne o svojich hospodárskych opatreniach. Je potrebné počkať na vyjadrenia zo strany novej vlády, začať konštruktívne diskutovať a hľadať spoločné riešenia. Je načase začať zodpovedne hospodáriť a zabezpečiť lepšiu budúcnosť pre obyvateľov Košíc,“ dodal Lörinc.

Utorkovú tlačovku vníma kriticky aj ďalší mestský poslanec a starosta mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát (nezaradený). Tvrdí, že ostal príjemne prekvapený, že Košice osobne navštívil primátor mesta Trenčín a prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček, ktorý prijal pozvanie primátora Košíc a viceprezidenta Únie miest Slovenska Jaroslava Polačeka.

„Po mnohých pracovných stretnutiach a informáciách vedenia mesta máme vcelku jasno o finančnej kondícii Košíc. Áno, najjednoduchšie je ísť cestou zvyšovania poplatkov a miestnych daní. Vytiahneme peniažky od občanov. Za odvoz odpadu a jeho likvidáciu nám po analýze vôbec neplatí cca 30-tisíc osôb. Prečo sa to neriešilo už pred piatimi rokmi?“ pýta sa Ihnát s tým, že sa na to prišlo vďaka interpeláciám poslancov.

„V mestských častiach sa dohodneme, ako sa zákonne dopracovať k informácii o neprihlásených osobách na platbu za odpad. Áno, je väčší tlak na poslancov mestského zastupiteľstva v Košiciach, kde sa neustále opakuje, že ‚vy, mestskí poslanci, máte tú zodpovednosť za chod mesta a finančnú kondíciu v svojich rukách‘. Tak to dnes jemne naznačil aj pán prezident Únie miest Slovenska. Čo ešte vykonať, okrem kresania fľakov na magistráte, nevyplatenia 14. platu atď.? Nuž, oproti mestu Prešov Košice strácajú ročne 6 eur podielových daní na osobu. To je niečo okolo jeden a pol milióna eur ročne. Ak by sa tento rozdiel riešil už pred piatimi rokmi, je to spolu niečo k 8 miliónom eur,“ dodal Ihnát, ktorému u primátora chýbajú akčnosť a „ťah na bránu“.

„Akosi som prehliadol alebo prepočul možný návrh pána prezidenta Únie miest Slovenska, a tiež pána viceprezidenta Únie miest Slovenska, že vybavia – zariadia spoločné stretnutie všetkých 22 košických starostov priamo v hlavnom meste Slovenska. Či už na Úrade vlády SR a pôde Národnej rady SR na spoločnej diskusii s kompetentnými vládnymi činiteľmi, aj napríklad aj o prenesených kompetenciách, ktoré štát preniesol na samosprávy, ale bez potrebných peňazí. Ešte pred určitým časom bola situácia s verejnými financiami vcelku konsolidovaná. Štát aj samosprávy prekvapili krízy – pandémia covidu-19, vojna na Ukrajine a energetická kríza. Samosprávy ale pri riešení kríz zohrali významnú úlohu a štátu vlastne pomohli. A potom nasledovali nezodpovedné a populistické rozhodnutia predchádzajúcej vlády, kde peniaze sa zobrali najmä samosprávam,“ uviedol Ihnát s dôvetkom, že spomenuté financie dnes pochopiteľne samosprávam na ich denný chod chýbajú.

Podľa neho by cieľom cesty do Bratislavy mali byť diskusia a najmä dosiahnutie vrátenia toho, čo sa ukrátilo samosprávam v minulých rokoch. „Som presvedčený, že takúto potrebnú podporu primátora nášho mesta, návštevu u kompetentných v Bratislave, ktorí spravujú našu krajinu, by neodmietol žiadny štatutár z 22 košických mestských častí. Ani štatutár iného slovenského mesta, inej obce. Je potrebné konečne povedať, že samosprávy na Slovensku sa prepadajú a mnohým hrozí nútená správa,“ myslí si Ihnát.

Dodal, že práve vyššie popísané spolu s kolegami očakával od podobného pracovného stretnutia – tlačovky tak vysoko postavených verejných činiteľov zastupujúcich aj Úniu miest Slovenska. „To je, myslíme si, aj odkaz do radov kompetentných z vedenia mesta Košice. Zatiaľ sme o podobnej nastolenej – teraz navrhnutej – ceste ani len nepočuli,“ uzavrel Ihnát.

Podľa našich informácií v posledných dňoch od mimoriadnych zasadnutí mestského zastupiteľstva zatiaľ neprebehli seriózne rokovania medzi vedením mesta a „rebelujúcimi“ poslancami. To, či predsa len došlo k nejakej dohode, kompromisu, sa ukáže na riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v utorok 12. decembra.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok