Zalužnyj pre CNN prezradil stratégiu: viac dronov a menej sa spoliehať na vojenskú pomoc Západu

Ukrajina sa musí prispôsobiť menšej vojenskej pomoci od svojich kľúčových spojencov a ešte viac sa sústrediť na technológie, ak má vyhrať vojnu s Ruskom. Uviedol to hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj v komentári pre americkú televíziu CNN zverejnenom vo štvrtok.

Valerij Zalužnyj Valerij Zalužnyj. Foto: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP

„Najväčšou výzvou pre armádneho veliteľa je podľa môjho názoru pochopiť,… ako sa každá vojna formuje inak. Po prvé technologickým pokrokom, ktorý určuje vývoj zbraní a vybavenia, a po druhé politickými okolnosťami doma a vo svete a ekonomickým prostredím,“ uviedol Zalužnyj.

Zároveň konštatoval, že dôležitou hnacou silou vojny na Ukrajine je vývoj bezpilotných zbraňových systémov, ako sú drony, ktoré predstavujú pre Ukrajinu najlepší spôsob, ako sa vyhnúť pozičnej vojne, v ktorej nemá výhodu.

„Musíme sa vyrovnať so znížením vojenskej pomoci od kľúčových spojencov, ktorí zápasia s vlastným politickým napätím,“ uviedol Zalužnyj. Podľa CNN veliteľ v komentári tiež naznačuje čoraz silnejší pocit, že Ukrajina má svoj osud nakoniec vo vlastných rukách.

Zalužnyj poukázal aj na „slabosť medzinárodných sankcií“ uvalených na Moskvu, pre ktorú dokáže Rusko stále využívať svoj vojensko-industriálny komplex v snahe postupne unaviť Ukrajinu.

Naopak, zásoby rakiet a delostreleckej munície spojencov sa podľa neho vyčerpávajú v dôsledku intenzity bojov na Ukrajine, ale aj pre globálny nedostatok pohonných látok.

Investovať viac do dronov

„Musíme brať na vedomie významnú výhodu, ktorú má nepriateľ pri mobilizácii ľudských zdrojov a porovnať to s neschopnosťou štátnych inštitúcií na Ukrajine zlepšiť úroveň ľudských síl v našej armáde bez použitia nepopulárnych opatrení,“ napísal veliteľ.

V spoločnosti, ktorá sa možno zdráha vystaviť veľké množstvo mladých mužov a žien priamemu nebezpečenstvu, môžu na diaľku ovládané drony predstavovať prijateľnejší spôsob vedenia bojových operácií, domnieva sa Zalužnyj.

Takéto prostriedky podľa neho umožňujú veliteľom monitorovať situáciu na bojisku v reálnom čase, vo dne i v noci a za každého počasia. To znamená nepretržitú a presnú paľbu v predných pozíciách aj hlbšie v tyle nepriateľa.

„Technológie sa pýšia nepochybnou presilou nad tradíciou,“ píše. Dodáva, že cieľom takýchto útokov nemusí byť len eliminácia nepriateľa, ale aj jeho izolácia, vyčerpanie a zníženie ekonomických kapacít.

Keďže drony majú diaľkové ovládanie, znižuje to mieru ľudských strát. „A otvára možnosť náhlych masívnych úderov na zariadenia kritickej infraštruktúry a komunikačné uzly bez nasadenia drahých rakiet alebo lietadiel s posádkou,“ uvádza veliteľ.

Správy o vlastnom odvolaní nekomentoval

Zalužnyj sa v komentári nevyjadril k nedávnym správam CNN o tom, že ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje odvolať z funkcie. Medzi Zelenským a veliteľom armády údajne v dôsledku neúspešnej vlaňajšej protiofenzívy dlhodobo panujú napäté vzťahy.

V komentári dal však najavo isté znepokojenie v súvislosti s neochotou politikov v Kyjeve postaviť sa za jeho výzvy na rozsiahlejšiu mobilizáciu.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac