Trestnú novelu napadla aj opozícia. Tvrdí, že ústavný súd môže konať napriek obštrukcii koalície

Opozícia sa obrátila v utorok na Ústavný súd SR s podaním, aby posúdil súlad novely Trestného zákona s ústavou. Prezidentka Zuzana Čaputová rovnaký krok urobila v pondelok s tým, aby súd pozastavil účinnosť trestnej novely, kým o jej návrhu nerozhodne. Je možné, že plénum ústavného súdu v stredu obe podania spojí a povie, ako bude postupovať.

Schôdza parlamentu Mária Kolíková. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Na súd sa obrátilo 36 poslancov klubov SaS, KDH a hnutia Slovensko. Na 80 stranách opozícia namieta nedávno schválenú novelu Trestného zákona, ktorá určuje nové výšky škody, upravuje premlčacie lehoty, znižuje trestné sadzby a ruší Úrad špeciálnej prokuratúry. Novela má nadobudnúť účinnosť 15. marca.

„Neexistuje žiadny dôvod vlády a koalície, ktorý by vysvetľoval potrebu takejto radikálnej právnej úpravy. Samotný zákon je výsmechom dôvery v právny štát,“ vyhlásila v utorok exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

Amnestia stoviek prípadov

Upozornila, že trestná novela znamená faktickú amnestiu, keď si zákonodarný zbor osobuje niečo, čo mu neprislúcha. „Udeľuje amnestiu v stovkách vecí, ktoré nie sú vyčíslené, vyhodnotené s dosahom na práva obetí,“ poznamenala.

Kolíková priblížila, že sa môžu zastaviť trestné stíhania a nebudú sa dať obnoviť. Spomenula napríklad kauzu zavraždeného študenta Daniela Tupého a množstva prípadov znásilnení, kedy dôjde k premlčaniu.

Varovanie pred súdnymi prieťahmi

Opozícia namieta v podaní zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Dôvodí medzinárodnými záväzkami, ktoré uzatvorila Slovenská republika v dohovoroch o boji proti korupcii. Zrušenie špecializovanej prokuratúry bez náhrady je podľa Kolíkovej v rozpore s dohovormi.

Poslankyňa tiež argumentovala, že sa zrušením špeciálnej prokuratúry viac ako tisíc živých prípadov „rozhodí“ novým prokurátorom a možno predpokladať prieťahy v konaní, čo je v rozpore s nárokom obetí a poškodených trestnými činmi, aby ich veci boli v primeranom čase rozhodnuté a páchateľ sa postavil pred súd.

Obštrukcia pri zverejní zákona v Zbierke zákonov

Premiér Robert Fico (Smer) minulý týždeň povedal, že v koalícii urobia všetko preto, aby sa „obdobie temna rokov 2020 až 2023 na Slovensku už nikdy nevrátilo a aby schválená trestnoprávna legislatíva vstúpila do platnosti a účinnosti“.

Robert Fico Foto: Jaroslav Novák/TASR

Opozícia spolu s prezidentkou, naopak, hovoria o potrebe pozastaviť účinnosť Trestného zákona. Podľa Kolíkovej koalícia robí obštrukciu tým, že zákon nezverejnila v Zbierke zákonov. „Toto nie je na prekážku konania pred Ústavným súdom,“ zdôraznila.

Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo šéfa parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer), aby zabezpečili vyhlásenie trestnej novely v zbierke.

„Schválenie novely im tak veľmi súrilo, že ju pretláčali v skrátenom legislatívnom konaní a obmedzovali rozpravu. Neexistuje dôvod, aby teraz naťahovali jej zverejnenie,“ uviedla podľa agentúry SITA poslankyňa Lucia Plaváková z PS. Podľa nej tak robia preto, aby zamedzili rozhodnutiu Ústavného súdu SR pred účinnosťou novely, pretože „chcú amnestiu pre seba a svojich ľudí“.

Parlament trestné kódexy schválil v skrátenom legislatívnom konaní 8. februára. Prezidentka dostala zákon na stôl po šiestich dňoch. Aj keď s obsahom zákona nesúhlasila, podpísala ho. Následne sa obrátila sa ústavný súd. Chce mu tak vytvoriť viac času, aby mohol rozhodnúť, či pozastaví účinnosť zákona. Čas je do 15. marca.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac