Ruská tajná služba: USA sa snažia ovplyvniť vyšetrovanie atentátu na Fica

Americké vládne agentúry sa snažia, aby vyšetrovanie atentátu na Roberta Fica išlo "správnym smerom", tvrdí ruská tajná služba. USA a EÚ sú podľa nej nervózne zo silnejúcich národne orientovaných politických síl.

„Pokus o atentát na slovenského premiéra R. Fica z 15. mája tohto roku ukazuje, že globalistické totalitno-liberálne elity, keď nie je možné udržať si hegemóniu ,civilizovanými metódami‘, siahajú po otvorenom politickom terore voči svojim oponentom. Cieľom takýchto masakrov je zastrašiť ,disidentov‘,“ uvádza tlačové oddelenie Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR).

SVR hovorí o prívržencoch „globalistickej sekty“, ktorí v komentároch na sociálnych sieťach schvaľujú tento atentát a nabádajú na podobný útok na maďarského premiéra Viktora Orbána alebo srbského prezidenta Aleksandra Vučiča.

Spojené štáty a ich európski spojenci sa podľa ruskej tajnej služby vytrvalo snažia pri vyšetrovaní presadiť verziu „osamelého páchateľa“ nespokojného s „úpadkom demokracie“ na Slovensku. SVR tvrdí, že americké vládne agentúry sa snažia zapojiť do vyšetrovania, aby ho údajne nasmerovali „správnym smerom“.

„Cieľom je vylúčiť propagáciu témy ,politického terorizmu v Európe‘ a ešte viac možnú ,vonkajšiu stopu‘ v teroristickom útoku,“ uzatvára tajná služba.

Pripomeňme, že na tvrdenia o zahraničnom ovplyvňovaní vyšetrovania atentátu na Roberta Fica neexistujú dôkazy. Rovnako neexistujú dôkazy, že by strelec Juraj C. konal na popud zahraničných aktérov.

Konšpirácie o pozadí útočníka Juraja C. sa obrali okamžite po streľbe na premiéra. Na sociálnych sieťach sa napríklad šírili teórie, že manželka atentátnika je Ukrajinka, čo nie je pravda. Mnohé mienkotvorné médiá zase upozorňovali na strelcove staršie rasistické vyjadrenia či stretnutie so Slovenskými brancami, pritom však ignorovali jeho aktuálnejšiu podporu prezidentke Zuzane Čaputovej či kritiku Donalda Trumpa.

(svr.gov.ru)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac