Martinskí poslanci odsúdili atentát a schválili záverečný účet. Rezervný fond sa navýšil o 3,7 milióna

MARTIN – Vo štvrtok 30. mája sa v zasadacej miestnosti mestského úradu uskutočnilo riadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré sa začalo odsúdením atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Poslanci toto uznesenie schválili jednomyseľne – za hlasovalo všetkých 24 prítomných členov Mestského zastupiteľstva v Martine.

poslanci martin stahl Na snímke sú mestskí poslanci Juraj Marček (vľavo) a Juraj Stahl. Zdroj: TV Turiec

„MsZ odsúdilo atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica. Tento atentát je bezprecedentným a neprijateľným útokom na demokratické zriadenie SR. Martinské zastupiteľstvo vyzýva všetkých zástupcov na rôznych úrovniach verejného života i širokú verejnosť k upokojeniu spoločenskej situácie a návratu k slušnej, civilizovanej komunikácii a hodnotám, ktoré ako národ dlhodobo vyznávame. MsZ praje premiérovi R. Ficovi skoré uzdravenie,“ prečítal uznesenie primátor Martina Ján Danko.

Potom poslanci schválili záverečný účet mesta, z ktorého vyplýva, že martinská samospráva hospodárila vlani s celkovým rozpočtovým prebytkom 5 911 929 eur. Reálny prebytok je však po odpočítaní účelových a cudzích prostriedkov nižší. Konkrétne je to 3 692 637 eur, o čo sa navýšil rezervný fond mesta Martin. Zastupiteľstvo dalo zelenú zmenám v rozpočte na rok 2024. V rámci toho sa napríklad počíta s finančnou injekciou vo výške 38 400 eur na projektovú dokumentáciu na dobudovanie chodníkov, cyklocestičky a lávky cez rieku Turiec v mestskej časti Záturčie.

Poslanci tiež podporili presunutie finančných prostriedkov z rezervného fondu na bežné výdavky, čo napríklad poteší Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Turiec (vyše 53-tisíc eur), organizátorov divadelného festivalu Dotyky a spojenia či Turčiansku knižnicu (po 15-tisíc eur).

Členovia MsZ prijali aj uznesenie, ktoré sa týkalo rozhodnutia o trvalom upustení od vymáhania pohľadávky, ktorú má dlžník voči mestu Martin. Neoprávnene prijatá dotácia vo výške 45 747 eur na žiakov občianskeho združenia „Súkromné centrum voľného času Tanečný klub Deep Martico“ bola prijatá z rozpočtu mesta v roku 2008. Zákon bol vtedy postavený tak, že mesto si nemohlo hodnoverne overiť počty žiakov a teda ani to, či je žiadosť o dotáciu oprávnená.

Útvar hlavného kontrolóra mesta Martin však zistil, že prijímateľ nevedel počty žiakov zdokladovať, preto mesto dalo na okresnú prokuratúru podnet, či nemali nahlásené takzvané mŕtve duše. Prvostupňový súd rozhodol, že došlo k trestnému činu, ale krajský súd v roku 2023 zrušil toto rozhodnutie s tým, že nebolo dokázané, že sa skutok stal.

Samospráva mohla ešte vymáhať pohľadávku formou občiansko-právneho sporu, ale od toho napokon upustila. Podľa primátora je pre Martin historická hanba, že k takému stavu vôbec došlo. Bola urobená zlá evidencia, nebolo sa právne čoho chytiť, aby súd rozhodol inak. Zastupiteľstvo napokon odsúhlasilo, že spomínanú pohľadávku nemusí dlžník vrátiť späť.

Ešte pred riadnou májovou schôdzou sa v deň jej konania poslanci vrátili k bodom, ktoré nestihli prerokovať na aprílovom rokovaní. V informatívnej správe o činnosti a hospodárení Mestskej polície v Martine za rok 2023, ktorú napokon poslanci schválili, uviedol jej náčelník Milan Bartoš, že vlani vykonali 11 983 zákrokov, pričom z celkového počtu 6 866 priestupkov bolo 4 826 prerokovaných v blokovom konaní a z pokút sa vyzbieralo 72 442 eur. Objasnenosť priestupkov predstavuje takmer 90 percent.

Príslušníci MsP boli pri plnení svojich úloh nútení použiť aj strelnú zbraň. Raz bol rozzúrený agresívny pes, ktorý predtým usmrtil iného psa a hrozil útok na osoby, zneškodnený služobnou zbraňou a v dvoch prípadoch museli vytiahnuť zbraň (ale nepoužili ju), keď jeden muž o sebe vyhlasoval, že je ozbrojený a má v úmysle vraždiť, a druhýkrát páchateľ prenasledoval maloleté osoby chladnou zbraňou.

Poslanec Milan Ftorek vyzdvihol, že MsP vďaka zásahu za použitia defibrilátora zachránila jeden ľudský život. Poslanec Michal Uherčík upriamil pozornosť okrem iného aj na možnosť zapojenia sa mesta do výzvy „Ako prostredníctvom kamerových systémov zlepšiť bezpečnosť v meste“, keďže na ňu možno získať finančné prostriedky.

„Už dva roky pracujeme na zvýšení počtu kamier v meste. Budeme sa snažiť, aby sme boli so svojím projektom úspešní,“ odpovedal martinský primátor Danko. Väčšia diskusia sa strhla na tému činnosť a hospodárenie príspevkovej organizácie Kultúrna scéna v Martine za rok 2023. Správu predniesla jej riaditeľka Lydia Moricová, ktorá odmietla kritiku niektorých poslancov.

Povedala, že v rámci rozpočtu (necelých 240-tisíc eur) fungovali minulý rok na veľmi dobrej úrovni a dosiahli kladný hospodársky výsledok 3 966 eur. Návrh poslanca Juraja Marčeka na jej odvolanie z funkcie nezískal podporu v pléne. Naopak, zastupiteľstvo schválilo pôvodné uznesenie o Kultúrnej scéne v Martine.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac