Slovák, ktorý bojoval v ruskej armáde, si údajne odsedel deväť rokov za brutálnu vraždu

Slovenský občan Jaroslav Halajčík, ktorý sa nechal naverbovať do ruskej armády a neskôr sa vzdal do rúk ukrajinských vojakov, má byť právoplatne odsúdeným vrahom. Trest za mrežami si údajne odpykal za vraždu svojej sesternice v čase, keď mal iba 16 rokov.

Snímka obrazovky 2024-06-03 110732 Oleksandr Kačur (vľavo) a Jaroslav Halajčík. Foto: reprofoto Facebook

Informáciu o minulosti Slováka bojujúceho za Rusko priniesol denník Pravda. Obeťou brutálnej vraždy, ktorú mal Jaroslav H. spáchať so svojím vtedajším 15-ročným spolužiakom, bola 19-ročná Monika trpiaca epilepsiou.

Mladú ženu plánovala skupinka troch maloletých 8. októbra 2005 zabiť rituálnym spôsobom, pričom na nej mienili realizovať viaceré satanistické praktiky. Pre odpor, ktorý kládla, ju škrtili, kopali do hlavy a nakoniec utopili v kanáli. Predtým ju chceli pochovať zaživa v existujúcom hrobe.

Počas celého aktu bola po boku 16-ročného Jaroslava H. a jeho 15-ročného spolužiaka Mariána B. prítomný aj 12-ročná M. H. Telo 19-ročnej obete neskôr objavili rybári. Polícia vrahov vypátrala tri dni po spáchaní trestného činu. Maloletú pre nízky vek nemohli obžalovať.

Odsúdený mal pri sebe v čase zatknutia 100 gramov marihuany a neskoršie zistenia objasnili, že vraždu mladíci spáchali pod vplyvom toluénu, ktorý ich pravdepodobne povzbudil k vyskúšaniu satanistických rituálov, o ktorých si zvykli čítať. Páchatelia sa k vražde priznali.

Verdikt vyniesol košický súd v roku 2006 po tom, čo prokurátor odmietol návrh dohody o vine a treste. Jaroslav H. si za svoj čin odsedel deväť rokov trestu odňatia slobody, spolužiak Marián B. strávil vo väzení o rok menej.

(min)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac