Pellegrini sa snaží takmer o nemožné. Fico už podobu zmierenia pomenoval

Okrúhly stôl predsedov parlamentných strán na zmiernenie napätia v spoločnosti po atentáte na Roberta Fica sa javí nateraz ako nemožná misia prezidenta Petra Pellegriniho. Dostať naraz všetkých politických lídrov za jeden stôl je viac ako náročné.

Pellegrini v Èesku Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Dôvodom je pretrvávajúci odpor medzi nimi. Navyše, svoj odkaz o predstave zmierenia už líder Smeru Fico povedal. Odkázal politikom opozície, že prejavom zmierenia je, že po parlamentných voľbách v roku 2023 sa nezačali vykopávať opozícii dvere a nezačali sa zatvárať politici opozície.

Prezident si počká na návrat premiéra

Prezident Pellegrini v stredu po návšteve ministerstva obrany povedal, že si najprv počká, kým sa do úradu v plnej sile vráti predseda vlády, s ktorým sa chce oficiálne stretnúť a od toho sa potom budú odvíjať ďalšie kroky.

„Témy, ktoré nás spájajú, tam budem mať ambíciu, aby sme sa mohli stretnúť… O témach, kde cítim možnosť nájsť jednotu, aby sme sa mohli stretnúť aj v rámci celého politického spektra parlamentu,“ priblížil Pellegrini.

Hovorkyňa prezidenta Patrícia Medveď Macíková ešte pred vyjadrením prezidenta Štandardu povedala, že momentálne „sa venujeme iným témam a späť k politike sa vrátime, až keď sa začne politická sezóna“. Doplnila, že aktuálne sa táto téma rieši interne a „nechceme o tom komunikovať“.

Prvý signál Čaputovej a Pellegriniho

Úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini deň po atentáte na premiéra ohlásili, že spoločne pozvú do Prezidentského paláca lídrov parlamentných strán. „Stojíme tu spolu, lebo chceme vyslať signál porozumenia v tejto napätej situácii… Sme politici, ktorí máme zhodu v tom, čo je pre spoločnosť teraz najdôležitejšie. A to je potreba upokojenia situácie,“ hovorila 16. mája prezidentka v spoločnosti svojho nástupcu.

O niekoľko dní neskôr Pellegrini oznámil, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas. „Posledné dni a niektoré tlačové konferencie nám ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto obrovskej tragédii,“ povedal novozvolený prezident. Dodal, že politické stretnutie sa snáď uskutoční neskôr.

Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Nevôľa Danka a Smeru

Odmietavé stanovisko k okrúhlemu stolu od počiatku prezentoval predseda SNS Andrej Danko. Mal zábrany ísť do Prezidentského paláca, v ktorom úraduje Čaputová.

„Pre mňa je dôležitá pozícia Smeru a rozhodnutie Roberta Fica. Jediný, kto môže teraz určiť smer a kto to bude mať v rukách, a ja budem pri ňom stáť v dobrom aj v zlom, je Robert,“ vyhlásil Danko v internetovom rádiu Infovojna.

Tvrdil, že zvolávať stoly a odpúšťať môže len Fico, ale „ani jeden z vás ste náboj v tele nemali“. Za unáhlené považoval, aby prezidentka volala za jeden stôl zástupcov strán a „šialencov ako Matovič“.

Naposledy pred necelými dvomi týždňami minister pôdohospodárstva zo Smeru Richard Takáč v TA3 v relácii V politike otvorene povedal, že Smer momentálne nemá záujem o okrúhly stôl politikov. Odmietol informácie, že v strane je spor o tom, ako pristúpiť k tejto téme. „Nevnímam ja žiadny rozkol z pohľadu strany Smer,“ poznamenal minister.

Zmierenie podľa Fica

Obraz, že za „stolom zmierenia“ sedia Fico a Danko aj s lídrom hnutia Slovensko Igorom Matovičom, je len veľmi ťažko predstaviteľný.

Premiér Fico vo videu z júla ani len nenaznačil, že by prezident mohol uspieť so samitom šéfov parlamentných strán. Naopak, vyjadril sa, že nepovažuje za slabosť, ale prejav zmierenia, že „sme vám po septembri 2023 nezačali vykopávať dvere a nepozatvárali sme vás, ako ste to robili vy“.

Po atentáte sa podľa Fica zastavili všetky iniciatívy, ktoré viedli k otvoreným prejavom proti opozícii. „To by ste vy nikdy neurobili. Zapálili by ste centrálu Smeru, organizovali by ste násilné protestné zhromaždenia, keby bol postrelený niekto z vás a atentátnik by bol človek, ktorý by nosil transparenty Smeru,“ povedal premiér.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac