Susko odmieta nárast krádeží po novele trestných kódexov. Liberáli podľa ministra klamú

Opozičná SaS klame, že sa po novele Trestného zákona začalo na Slovensku masívne kradnúť, uviedol minister spravodlivosti na sociálnej sieti s tým, že žiadna štatistika o údajnom päťnásobnom náraste krádeží neexistuje.

01_susko_MZ Minister spravodlivosti Boris Susko. Foto: Matúš Zajac/Štandard

Stranu kritizuje aj za to, že ňou navrhovaná zmena zníženia hranice výšky škôd systémovo nič nerieši a súčasnej vláde neprináša žiadnu alternatívu.

„Sme v permanentnom kontakte s Prezídiom Policajného zboru, žiadna takáto štatistika neexistuje, sú to absolútne vymyslené lži. Okrem toho aj predstavitelia Zväzu obchodu SR potvrdili, že táto situácia sa bude musieť vyhodnocovať oveľa dlhšie,“ uviedol Boris Susko.

Ako poznamenal, v praxi ide o rovnakú situáciu, či niekto ukradne mobilný telefón za 499 eur alebo 699 eur. Výška škody, od ktorej je skutok trestným činom, podľa neho vždy bola a je aj dnes naviazaná na výšku minimálnej mzdy.

„Akonáhle niekto niečo ukradne, je to protiprávny čin, za ktorý hrozí sankcia a povinnosť nahradiť škodu, a to, či v konkrétnom prípade pôjde o priestupok alebo trestný čin, závisí od okolnosti spáchania takéhoto skutku,“ doplnil.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac