Po pretrhnutí priehrady Arbaat v Sudáne zahynulo najmenej 60 ľudí

Najmenej 60 ľudí zahynulo po pretrhnutí hrádze priehrady Arbaat vo vojnou zmietanom Sudáne. V postihnutej oblasti prebiehajú pátracie operácie a predpokladá sa, že počet obetí bude ešte vyšší.

Priehrada Arbaat má kapacitu 25 miliónov kubických metrov a je hlavným zdrojom pitnej vody pre pobrežné mesto Port Sudan, kde sídli vojenská vláda. Po 16 mesiacoch občianskej vojny Sudán sužujú prívalové dažde a záplavy, ktoré usmrtili desiatky ľudí a prinútili desaťtisíce ďalších opustiť svoje domovy.

Voda z pretrhnutej priehrady zmietla celé dediny a roľnícke usadlosti. Silné dažde tiež poškodili hlavný optický kábel v Sudáne, čo už druhý deň po sebe spôsobilo výpadok komunikácie v mnohých častiach krajiny.

Vzdušné sily sa snažili zachrániť ľudí, ktorí hľadali útočisko na vyššie položených miestach. Armáda vyzvala „federálne aj štátne orgány, aby využili všetky možnosti na pomoc občanom v týchto oblastiach a poskytli im podporu“.

„Oblasť je na nepoznanie. Elektrické a vodovodné potrubia sú zničené,“ uviedol vedúci vodohospodárskeho úradu pre sudánsky štát Červené more. V meste Port Sudan sa nachádza hlavný prístav krajiny a fungujúce letisko, kam smeruje väčšina dodávok potrebnej pomoci pre obyvateľstvo.

„Mestu hrozí v najbližších dňoch smäd,“ uviedlo vo vyhlásení Sudánske združenie ochrancov životného prostredia, dopĺňa tlačová agentúra Reuters.

V dôsledku záplav a silných dažďov zomrelo tento rok v Sudáne už najmenej 132 ľudí, uviedlo v pondelok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Krajina zažíva od júla intenzívne obdobie dažďov s občasnými prívalovými povodňami najmä na severe a východe krajiny.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac