Noví ukrajinskí vojaci odmietajú strieľať a utekajú z boja, tvrdia velitelia

Viacerí nováčikovia v ukrajinskej armáde odmietajú strieľať po nepriateľovi a podľa veliteľov i ďalších vojakov majú problémy aj rozobrať a zložiť zbraň alebo vykonať základné pohyby potrebné v boji. Niekoľko z nich podľa svedkov začalo utekať z boja.

Situácia po ostre¾ovaní v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny Ukrajinskí vojaci delostreleckej brigády. Foto: TASR/AP

Na jednej strane Ukrajina pomaly postupuje v Kurskej oblasti, no na druhej strane stráca územia pozdĺž celého frontu na východe vlastného územia. Ukrajinskí velitelia tvrdia, že Rusom sa darí postupovať aj vďaka neskúsenosti nových ukrajinských vojakov povolaných v rámci poslednej vlny mobilizácie.

„Niektorí nechcú strieľať. Vidia, že nepriateľ je v zákopoch v palebnej pozícii, strieľať ale nezačnú, kvôli tomu naši muži umierajú,“ povedal pre agentúru AP veliteľ jedného z práporov 47. ukrajinskej brigády. „Keď nepoužívajú zbrane, nič nezmôžu,“ ďalej dodal.

Podľa veliteľov nováčikovia prispeli k viacerým územným stratám a ruskému postupu k Pokrovsku.

Viacerým nováčikom v ukrajinskej armáde chýba vraj aj minimálny výcvik. Novo odvedení Ukrajinci nemajú podľa veliteľov nič spoločné s vojakmi, ktorí sa na front hlásili v prvom roku plnohodnotnej ruskej invázie.

„Hlavným problémom je pud sebazáchovy nováčikov. V minulosti boli muži schopní vydržať do poslednej chvíle, aby udržali pozície. Teraz ustupujú, aj keď ide len o ľahké ostreľovanie palebných pozícií,“ povedal jeden z vojakov 110. brigády.

Dodáva, že nie všetci z boja utekajú. „Sú tam aj motivovaní ľudia, ale je ich veľmi, veľmi málo,“ poznamenáva. „Pozície sa darí udržať, ak sú na nich títo ľudia, ktorí sú motivovaní a majú zmysel pre povinnosť,“ hovorí.

(mep)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac