Kyjev tvrdí, že v noci zostrelil päť rakiet a 60 dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila päť rakiet a 60 dronov vypustených Ruskom pri nočnom leteckom útoku. V utorok to uviedla ukrajinská armáda, podľa ktorej Rusi celkovo vypálili 91 projektilov vrátane desiatich rakiet a 81 bezpilotných lietadiel iránskej výroby.

Tretí dronový útok ruskej armády na Kyjev Ukrajinská protivzdušná obrana zostreľuje ruský dron iránskej výroby Šáhid - Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

K najnovšiemu bombardovaniu došlo iba deň po tom, čo Rusko podniklo jeden z najväčších leteckých útokov od začiatku svojej invázie na Ukrajinu z 24. februára 2022.

Ruské sily za posledných 24 hodín podnikli viac než 200 úderov na obývané časti v ukrajinskej Záporožskej oblasti, uviedol na Telegrame oblastný gubernátor Ivan Fedorov. V dôsledku nočných útokov podľa neho zahynuli traja ľudia a piati ďalší sa zranili.

V pondelok krátko pred polnocou Rusi zaútočili balistickou strelou na hotel v centre stredoukrajinského mesta Kryvyj Rih. Dvaja ľudia tam podľa záchranných služieb prišli o život a piati utrpeli zranenia. Pod troskami môžu byť uväznené ďalšie dve osoby. V okolí hotela sa nachádzajú ďalšie budovy civilnej infraštruktúry vrátane obchodného domu či reštaurácie.

V hlavnom meste Ukrajiny sa počas noci ozývali silné výbuchy, informovali svedkovia agentúry Reuters a tamojšie médiá. Ukrajinské úrady vyhlásili letecký poplach na väčšine územia.

Ukrajinské letectvo v utorok skoro ráno taktiež hlásilo vzlet niekoľkých ruských strategických bombardérov TU-95 z leteckej základne Engels na západe európskej časti Ruska.

(tasr, afp, bbc)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac