KDH chce zamedziť konfliktu záujmov pri deľbe dotácií. Predísť chce vzájomnému obviňovaniu

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) apeluje na koaličných, ale aj opozičných politikov s prípravou zákona, ktorý by zamedzil konfliktu záujmov pri prideľovaní dotácií ministerstvami. Takýto zákon by podľa kresťanských demokratov mal byť pripravený v spolupráci s tretím sektorom.

Milan Majerský. Foto: TASR.

Ako KDH uviedlo, dlhodobo poukazuje na nedostatky v transparentnosti dotačného systému na Ministerstve kultúry SR, ale aj na ďalších ministerstvách. Tieto nedostatky podľa nich vykazujú známky diskriminácie, odklonu od hodnôt ukotvených v ústave, ale aj netransparentnosti a konfliktu záujmov.

„Preto je nanajvýš potrebné otvorene pomenovať kritériá a zloženie dotačných komisií, aby sa predišlo akýmkoľvek pochybnostiam o využití verejných zdrojov,“ vysvetlili. Považujú tiež za potrebné, aby prípadný konflikt záujmov už v počiatku identifikovali samotné nezávislé a odborné dotačné komisie.

KDH je toho názoru, že táto problematika potrebuje serióznu a konštruktívnu diskusiu i pozornosť. Cieľom je predísť tomu, aby v budúcnosti nebola podkladom pre vzájomné obviňovanie sa politických predstaviteľov naprieč politickým spektrom.

„Hnutie zároveň vyzýva premiéra, aby sa s rovnakým nasadením, ako rieši dotácie, venoval zásadným problémom, ktoré trápia občanov, napríklad v zdravotníctve, kde nám aj podľa Najvyššieho kontrolného úradu hrozí kolaps,“ apelovali na záver kresťanskí demokrati.

(sita)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac