Pandemická komisia vlády schválila štatúty pracovných skupín k dokumentom WHO

Pandemická komisia ministerstva zdravotníctva schválila v pondelok štatúty dvoch odborných pracovných skupín na tvorbu globálnej Pandemickej dohody a revidovaných Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR).

9. schôdza parlamentu Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pandemická komisia schválila v pondelok na pôde ministerstva zdravotníctva štatúty odborných pracovných skupín k tvorbe textov globálnej Pandemickej dohody a k revidovaným Medzinárodným zdravotným predpisom (IHR). Zriadené boli k schvaľovaným dokumentom z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Obe expertné skupiny vychádzajú z už existujúceho štatútu pandemickej komisie a boli rozšírené o členov z radov zdravotníckych odborníkov a odbornej verejnosti. „Cieľom ministerstva zdravotníctva je dospieť k jednotnému postoju, ktorý bude v maximálnej možnej miere chrániť záujmy Slovenskej republiky a jej občanov,“ ozrejmil rezort.

Jedna pracovná skupina bude posudzovať návrhy Pandemickej dohody, ktorej prijatie je plánované na Svetovom zdravotníckom zhromaždení v máji 2025 v prípade, že sa štátom nepodarí dosiahnuť konsenzus v skoršom termíne. Druhá pracovná skupina k IHR bude posudzovať znenie revidovaných článkov, ktoré boli prijaté 1. júna.

„Revidované dokumenty neboli zo strany WHO do dnešného dňa členským štátom rozdistribuované. Po ich doručení MZ SR následne dokumenty zašle všetkým členom rozšírenej expertnej pracovnej skupiny v slovenskom jazyku,“ doplnilo ministerstvo.

Rezort už skôr avizoval, že pracovná skupina sa má k aktualizovaným medzinárodným zdravotným predpisom stretnúť po prijatí podkladov z WHO.

Slovenská republika sa na júnovom stretnutí členských krajín WHO v Ženeve verbálne dištancovala od balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov. Postoj Slovenska kritizovali viaceré zdravotnícke a pacientske organizácie aj opozícia.

Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár krok odôvodnil tým, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd či do zvrchovanosti suverénnych členských štátov.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac