Bratislavský primátor Vallo si zavaril. Jeho krok preverí výbor NR SR

Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií sa bude zaoberať podnetom proti primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi, ktorý sa týka údajnej propagácie bistra v Sade Janka Kráľa. Vedenie Bratislavy považuje podnet za neopodstatnený.

h_3876120_1280 Primátor Bratislavy Matúš Vallo. FOTO: TASR/Jakub Kotian

Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal zaoberať podnetom voči primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi. Týkať sa má údajnej propagácie bistra v Sade Janka Kráľa. V prípade porušenia zákona mu hrozí pokuta.

Vyplýva to z vyjadrení, ktoré poskytol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Vedenie hlavného mesta považuje podanie podnetu za neopodstatnené. Výbor by sa mal zísť počas septembrovej schôdze parlamentu. Posúdiť by mal najprv, či podaný podnet spĺňa všetky potrebné náležitosti. Ak áno, následne by sa mal podnetom zaoberať.

V prípade, že sa v konaní preukáže porušenie povinnosti podľa ústavného zákona, ukladá sa pokuta, a to v sume zodpovedajúcej dvanásťnásobku mesačného platu verejného funkcionára.

Bratislavský magistrát s podaním podnetu nesúhlasí. „Nepovažujeme ho za opodstatnené, ale skôr za zlomyseľné,“ uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Argumentuje tým, že primátor nepropagoval prevádzku uvedeného bistra, verejnosť len informoval o zmene funkcie mestom vlastneného priestoru z erotického salónu na komunitný priestor pre kultúrne podujatia, gastroprevádzku a verejné toalety. Poukazuje zároveň na to, že prijateľné ceny boli jednou z podmienok mesta v rámci súťaže na prevádzkovateľa priestoru.

(kol)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac