Nemecká ministerka vnútra vyzvala spolkové krajiny na prísnejšie opatrenia pri deportáciách

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová vyzvala spolkové krajiny na prísnejšie opatrenia pre deportáciu nelegálnych migrantov po útoku nožom v Solingene.

Nancy Faeserová Nancy Faeserová. Foto: TASR/DPA

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová vyzvala vlády jednotlivých spolkových krajín, aby prijali prísnejšie opatrenia na zabezpečenie deportácie ľudí, ktorí sú v krajine nelegálne. Vyjadrila sa tak v utorok v rámci reakcie na piatkový útok nožom v meste Solingen.

„Vytvorili sme už komplexné nové právne základy pre ďalšie repatriácie, aby sa osoby povinné opustiť krajinu nemohli deportácii vyhnúť,“ povedala v utorkovom rozhovore pre mediálnu skupinu Funke. „Kľúčom k úspechu je predovšetkým to, aby sa nové právomoci a nariadenia uplatňovali aj na miestnej úrovni, a to v jednotlivých spolkových krajinách,“ dodala s tým, že jednotlivé spolkové krajiny majú v tomto zmysle plnú podporu vlády.

Útok na námestí Fronhof v Solingene sa odohral v piatok večer počas 650. výročia založenia mesta v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Muž tam nožom zabil dvoch mužov a jednu ženu a ďalších osem osôb zranil.

Domnelý útočník, 26-ročný Sýrčan, sa polícii vzdal a k činu sa priznal. Po tom, ako mu zamietli žiadosť o azyl, mal byť tento muž vlani deportovaný do Bulharska, cez ktorého územie vstúpil do EÚ. Istý čas bol však nezvestný a preto ho nedeportovali, v dôsledku čoho teraz nemecká vláda dostáva kritiku za nedostatočné opatrenia týkajúce sa práve migrácie a deportácií.

(tasr, dpa)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac