Francúzski socialisti už odmietajú rokovať s Macronom

Francúzski socialisti a zelení sa rozhodli neďalej rokovať s prezidentom Macronom o novej vláde po nedávnych voľbách. Macron tvrdí, že ľavicová vláda by nemala v parlamente dostatok podpory a mohla by ohroziť inštitucionálnu stabilitu.

macron Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzski socialisti a zelení nebudú ďalej rokovať s prezidentom Emmanuelom Macronom s cieľom nájsť riešenie patovej situácie pri formovaní novej vlády po nedávnych predčasných voľbách. Oznámili to v utorok lídri oboch strán.

Rokovania francúzskeho prezidenta s ľavicou mali v utorok pokračovať, jej lídri sa však na nich odmietli zúčastniť. Macron totiž v pondelok vyhlásil, že ľavicová vláda by v parlamente nemala dostatok hlasov na získanie dôvery a jej vymenovanie by tak predstavovalo „hrozbu pre inštitucionálnu stabilitu“ krajiny.

„Tieto voľby nám ukradli,“ vyhlásila predsedníčka Strany zelených Marine Tondelierová pre lokálnu rozhlasovú stanicu. „Nebudeme pokračovať v týchto ‚akože rokovaniach‘ s prezidentom, ktorý tak či tak nepočúva… a je posadnutý tým, aby to mohol naďalej riadiť. Nehľadá riešenie, ale snaží sa mu zabrániť,“ dodala Tondelierová.

Predseda Socialistickej strany Olivier Faure pre televíznu stanicu France 2 vyhlásil, že na tejto „paródii na demokraciu“ sa nebude zúčastňovať, keďže vyhliadky na vládu vedenú ľavicou padli.

Krajne ľavicová strana LFI, ktorá je súčasťou aliancie Národný ľudový front (NFP), zvolala na 7. septembra hromadné protesty proti Macronovi. Lídri NFP, ktorý v predčasných voľbách na prelome júna a júla získal najviac kresiel v Národnom zhromaždení, opakovane prízvukovali, že ďalší premiér by mal pochádzať z ich radov.

(tasr, afp)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac