SHMÚ: V Perneku napršalo za pár dní skoro 400 milimetrov zrážok

Najvyšší úhrn zrážok, 386 milimetrov (mm), bol posledné dni v obci Pernek v okrese Malacky. Ide o viac ako polročný úhrn. Ten ročný sa medzi rokmi 1991 až 2020 pohyboval medzi 650 až 700 milimetrami.

20240524_153632 SHMÚ sprísnilo výstrahu pred búrkami. Pohľad na Košice. Foto: Štandard

Úhrn cez 200 mm namerali aj na iných miestach Záhoria a tiež v Bratislave na Kolibe a v Mlynskej doline. „Bratislavské letisko bolo v závetrí Malých Karpát a tam spadlo o viac ako 100 mm menej dažďa. Úhrn viac ako 100 mm sa vyskytol aj v západnej časti Podunajskej nížiny, na severozápade Slovenska, v oblasti Šariša, či v Slovenskom raji a len výnimočne aj inde,“ priblížil SHMÚ.

Rozdiel 325 mm vznikol podľa odborníkov medzi stanicou Slovenský Grob na juhovýchodnom úpätí Malých Karpát a stanicou Pernek na severozápadnom úpätí pohoria. V závetrí Karpát boli aj lokality na Honte, teda v okresoch Levice a Krupina. „V tejto oblasti sme zaznamenali aj najnižší úhrn zrážok počas týchto piatich dní. Konkrétne v obci Lontov spadlo len približne 36 mm, čo je dokonca menej ako priemerný mesačný septembrový úhrn,“ skonštatovali.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že ide zatiaľ o operatívne údaje od štvrtka (12. 9.) do pondelka (16. 9.).

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac