Do Maďarska už dorazila povodňová vlna, informoval Viktor Orbán

Povodňová vlna bude Maďarskom prechádzať asi týždeň. Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že vláda, armáda, úrady i dobrovoľníci budú pracovať na ochrane oblastí, cez ktoré bude vlna prechádzať.

Príprava na povodeň v Maďarsku - Foto: Facebook/Orbán V. Príprava na povodeň v Maďarsku - Foto: Facebook/Orbán V.

„Toto je najťažšia časť, bude trvať asi týždeň alebo osem dní,“ uviedol Orbán s tým, že sa očakáva, že povodňová vlna spôsobená prudkými dažďami opustí územia Maďarsko zrejme budúci štvrtok.

Hladina Dunaja v hlavnom meste Budapešť by podľa premiéra mala kulminovať v sobotu poobede. Jej rekordná úroveň v minulosti bola 846 centimetrov a podľa Orbána sa očakáva, že teraz bude zrejme len o asi 40 až 50 centimetrov nižšie.

Starosta Budapešti Gergely Karácsony v stredu oznámil, že všetky prípravy na ochranu hlavného mesta pred blížiacou sa povodňovou vlnou budú dokončené do štvrtka. Ide napríklad o rozmiestnenie mobilných protipovodňových zábran a ohradenie Margitinho ostrova vrecami s pieskom.

Hladina rieky Litava by mala kulminovať vo štvrtok pri meste Mosonmagyaróvár blízko rakúskych hraníc, pričom by mala dosiahnuť rekordnú úroveň, uviedol Orbán.

Zároveň podotkol, že prebiehajú prípravy na ochranu proti povodniam pozdĺž Dunaja, Litavy i riek Rába a Marcal. Pripravenosť v dotknutých oblastiach je podľa neho „stopercentná“.

Do prác súvisiacich s povodňovou ochranou je podľa premiéra zapojených takmer 4 400 ľudí a spolupracujú na nich aj policajti či väzenské služby.

Situácia je v súčasnosti podľa Orbána najvážnejšie v obci Pilismarót pri hraniciach Slovenska, niektorých úsekoch cesty 11 na severozápade krajiny a Margitinom ostrove a Batthyanyho námesti v Budapešti.

(tasr)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac