Košický primátor nevylučuje zvýšenie poplatku za komunálny odpad

Daň z nehnuteľností by od budúceho roka podľa primátora Košíc Jaroslava Polačeka zvyšovať nemali. Uviedol to v súvislosti s konsolidačným balíčkom a jeho dosahom na samosprávu.

Jaroslav Polaèek bude opätovne kandidova na primátora Košíc Primátor Košíc Jaroslav Polaček. Foto: TASR/František Iván

„Pri odpadoch si treba uvedomiť, že dodávateľom služieb je súkromná spoločnosť, ktorá nám vyúčtuje sumu s DPH, ktorá sa zvyšuje o tri percentá. My ju tejto spoločnosti budeme musieť zaplatiť. Do toho vstupuje inflácia. Diskutujeme o tom, že ak upraviť všeobecne záväzné nariadenie, tak ako a v akej výške. Dnes je to naozaj otvorené,“ povedal.

Mesto podľa neho pripravuje rozpočet na rok 2025, do ktorého musí zahrnúť zmeny vyplývajúce z konsolidačného balíčka. Tvrdí, že Košiciam budú chýbať milióny eur.

„Len samotné DPH bude pre mesto Košice znamenať v rámci služieb, ktoré si objednáva a v rámci eurofondových výziev, ktoré chceme realizovať, sumu okolo sedem miliónov eur. Musíme sa s tým popasovať tak, aby sme dokázali napredovať a aby to zároveň neovplyvnilo služby mesta,“ doplnil Polaček.

Parlament definitívne schválil balík opatrení na konsolidáciu verejných financií začiatkom októbra. Prezident Peter Pellegrini ho podpísal v piatok.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok