Applebaumovej udelili mierovú cenu. Nepriamo vyzvala na dodávky zbraní Ukrajine

Anne Applebaumovej, americko-poľskej publicistke, ktorá sa dlhodobo venuje moderným dejinám východnej Európy, udelili Mierovú cenu nemeckých kníhkupcov na záver frankfurtského knižného veľtrhu.

Snímka obrazovky 2024-10-20 o 18.53.57 Poľsko-americká historička a novinárka Anne Applebaumová (vľavo) pózuje po prevzatí Mierovej ceny Nemeckého knižného obchodu za rok 2024. Foto: TASR/AP

„Aby sme zabránili Rusku šíriť svoj autokratický politický systém, musíme pomôcť Ukrajine zvíťaziť,“ cituje Applebaumovú Echo24 podľa agentúry DPA.

Dodala, že „ak máme možnosť ukončiť tento strašný kult násilia v Rusku prostredníctvom vojenského víťazstva, tak ako vojenské víťazstvo ukončilo kult násilia v Nemecku, mali by sme to využiť“.

Autorka kníh a esejí, v ktorých dlhodobo varuje pred agresívnou protizápadnou politikou ruského prezidenta Vladimira Putina zastáva názor, že „každý, kto vyzýva k pacifizmu a chce Rusku prenechať nielen územie, ale aj ľudí, princípy a ideály, sa nepoučil z dejín 20. storočia.“

Skutočné poučenie z nemeckých dejín podľa nej nespočíva v tom, že by Nemci už nikdy nemali ísť do vojny, ale v tom, že majú „osobitnú zodpovednosť postaviť sa za slobodu“.

Applebaumová sa narodila vo Washingtone v židovskej rodine. Vzdelanie získala na Yaleovej univerzite, v Londýne a Oxforde. Svoju kariéru začala ako korešpondentka britského týždenníka The Economist v roku 1988 v Poľsku, odkiaľ informovala o páde komunizmu. Odvtedy žije s prestávkami v Poľsku a v roku 1992 sa vydala za Radoslawa Sikorského, ktorý je od decembra minulého roka už druhýkrát poľským ministrom zahraničných vecí.

Okrem článkov pre noviny píše aj knihy, medzi nimi Gulag, Železná opona a Súmrak demokracie. Za knihu Gulag získala aj americkú Pulitzerovu cenu.

Cenu mieru udeľuje od roku 1950 Nemecký zväz kníhkupcov osobnostiam, ktoré významne prispeli k uplatneniu myšlienok mieru v literatúre, vede a umení. V roku 1989 ju získal zosnulý československý a český prezident Václav Havel, ktorý bol ešte disidentom. V minulom roku sa jej laureátom stal indicko-britský spisovateľ Salman Rushdie, pripomína Echo24.

(max)


V Košiciach rastie nespokojnosť predajcov z trhu na Dominikánskom námestí. Mesačný nájom sa im zdá privysoký na to, že správca im neposkytuje služby, ktoré sú pre nich mimoriadne dôležité. V Bratislave majú iný systém.
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok