Na ostrove Sapelo sa zrútila lávka, zomrelo sedem ľudí. Úrady hovoria o konštrukčnej chybe

Viacerých ľudí previezli do nemocníc. Posádky americkej pobrežnej stráže, hasičského zborum ministerstva prírodných zdrojov štátu Georgia i ďalšie zložky dlhé hodiny pátrali po preživších.

Záchranné zložky na mieste tragédie. Foto Facebook.com Záchranné zložky na mieste tragédie. Foto Facebook.com/WSB-TV

Úrady amerického štátu Georgia v nedeľu vyhlásili, že už začali vyšetrovať katastrofálne zrútenie lávky na ostrove Sapelo. „Ide o konštrukčnú chybu. Takáto hliníková lávka by mala vyžadovať iba veľmi, veľmi málo údržby, uvidíme však, čo odhalí vyšetrovanie,“ vyhlásil počas tlačovej konferencie Walter Rabon, komisár ministerstva prírodných zdrojov štátu Georgia podľa agentúry AP.

Komisár tvrdí, že na lávke v čase zrútenia bolo viac ako 40 ľudí a do vody ich spadlo viac ako 20 z nich. Dodal, že žiadna z obetí nebývala na ostrove.

Lávka bola podľa úradov nainštalovaná v roku 2021. V októbri 2020 pritom úrady štátu Georgia urovnali federálnu žalobu, ktorú podali obyvatelia mesta Hogg Hamock.

Ostrov Sapelo sa nachádza asi 100 kilometrov južne od mesta Savannah a z pevniny sa naň dá dostať loďou. Obyvatelia mesta sa pred štyrmi rokmi sťažovali na to, že lávky štátnych trajektov premávajúcich medzi pevninou a ostrovom nespĺňajú federálne štandardy prístupnosti pre telesne postihnutých ľudí.

Štát súhlasil s tým, že nevyhovujúci dok zbúra a postaví nový a že trajekty upraví tak, aby vyhovovali aj cestujúcim na vozíkoch a sluchovo postihnutým ľuďom. Okrem toho štát zaplatil v hotovosti vyrovnanie 750-tisíc dolárov.

(tasr)


V Košiciach rastie nespokojnosť predajcov z trhu na Dominikánskom námestí. Mesačný nájom sa im zdá privysoký na to, že správca im neposkytuje služby, ktoré sú pre nich mimoriadne dôležité. V Bratislave majú iný systém.
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok