NKÚ zverejnil rebríček najlepších slovenských obcí na život. Prvenstvo patrí Gbeľanom

Nová služba v aplikácii úradu fungujúcej od roku 2021 ponúka jedinečnú možnosť dozvedieť sa, na akej kvalitatívnej úrovni sú jednotlivé slovenské obce.

241 Ilustračná snímka. Foto: vysoke-tatry.travel

Úroveň sa meria v oblasti bezpečnosti a demografie či vzdialenosti od škôl a nemocníc v porovnaní s inými samosprávami.

„Občan jednoducho vyhľadá obec, o ktorú sa zaujíma a získa prehľad o konkrétnych ukazovateľoch, ako je napríklad nezamestnanosť alebo vzdialenosť k najbližšej nemocnici. Podľa bodového hodnotenia, kde môžu samosprávy získať maximálne 3 000 bodov, sú obce s najvyšším bodovým ohodnotením považované za najkvalitnejšie pre život,“ vysvetlila hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Daniela Bolech Dobáková.

Obcou s najlepšími podmienkami na život podľa vybraného mixu ukazovateľov sú Gbeľany v Žilinskom kraji s celkovo 2494 bodmi. K zisku prvenstva napomohlo, že v obci za ostatné roky pribudli obyvatelia a nezamestnanosť aj vzdialenosť od škôl či zdravotníckych zariadení je nízka.

NKÚ zbieral údaje z databáz Štatistického úradu SR, ďalších administratívnych zdrojov a vlastnej činnosti.

Foto: Štandard

Prostredníctvom novej záložky „Kvalita života“ ponúka aplikácia NKÚ aj interaktívnu mapu, ktorá farebne odlišuje obce podľa kvalitatívnej úrovne života (od zelenej po červenú).

Občanom umožňuje porovnávať slovenské obce na základe deviatich oblastí, ako je demografia, ekonomická aktivita, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie, bezpečnosť, stupeň ohrozenia extrémnym počasím, účasť na voľbách či sociálna starostlivosť a kultúra. Hodnotenie kvality života zahŕňa široké spektrum faktorov, ktoré ovplyvňujú každodenný život obyvateľov.

Novinka v aplikácii môže podľa hovorkyne občanom „pomôcť robiť informované rozhodnutia o tom, kde je najlepšie žiť pri zohľadnení rôznych faktorov, pričom ľudí zároveň povzbudzuje k väčšiemu záujmu o dianie v ich komunite“.

Aplikácia je dostupná na oficiálnej stránke úradu a ponúka prehľad o všetkých 2 924 samosprávach, vrátane výsledkov kontrol NKÚ od roku 2012 s viac ako 18-tisíc zisteniami.

Pilotnú verziu vyvinula pracovná skupina NKÚ počas medzinárodného hackathonu v Prahe v roku 2020, využitím softvéru R, ktorý bol predmetom ich odborného vzdelávania. Tento jednoduchý nástroj, podporujúci občiansku aktivitu, je vyvíjaný vo vlastnej réžii, čo šetrí značné množstvo verejných prostriedkov.

(max)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok