Liečil ľudí posadnutých zlými duchmi, dnes je guvernérom v Nigérii. Kňaza Aliu predtým biskup suspendoval

Vo svojej krajine je verejne známy kumuláciou viacerých profesií: kňaz, liečiteľ, exorcista, psychoterapeut a od 29. mája aj guvernér nigérijského štátu Benue. Rímskokatolícky kňaz Hyacint Iormen Alia (57) nerešpektoval nariadenie svojho biskupa a vstúpil do politiky ako kandidát za vládnuci Kongres progresívnych síl (APC), strany novozvoleného nigérijského prezidenta Bola Tinubu.

357042117_113814235097521_4535748533072344058_n Hyacint Alia. Foto: FB/Hyacinth Alia

Alia je podľa vlastných slov odhodlaný „zmeniť kurz svojej krajiny, ktorú sužujú nepokoje v jej severnej a centrálnej časti.“ Podľa údajov nadácie ACN Slovensko najviac kresťanov trpí pre svoju vieru práve v 200-miliónovej Nigérii, v ktorej kresťania a moslimovia tvoria dve približne rovnaké polovice obyvateľstva. Približne dva milióny kresťanov sú utečencami vo vlastnej krajine – vnútorne vysídlenými osobami.

Štát Benue mnohí nazývajú potravinovým košom Nigérie, pretože jeho poľnohospodárska produktivita pokrýva potreby ľudí aj za hranicami Nigérie. Krajina čelí teroristickým útokom radikalizovaných moslimských pastierov Fulbov, ktorí útočia prevažne na kresťanské komunity. Katolícky guvernér je preto pre mnohých pozitívnym signálom zlepšenia situácie.

Predtým bol známy ako liečiteľ

Alia vykonával rok pred vstupom do politiky službu farára v nigérijskej diecéze Gboko, pričom predtým strávil osem rokov v Spojených štátoch najmä ako nemocničný kaplán. Jeho vzdelanie a skúsenosti z USA mu 20. marca očividne pomohli k nečakanému politickému úspechu.

Pred svojou kandidatúrou bol Alia známy predovšetkým ako liečiteľ. „Uzdravoval ľudí posadnutých zlými duchmi a bol v tom veľmi úspešný,“ povedal pre portál CNA jeho bývalý spolužiak, kňaz Vitalis Torwel. „Ľudia, ktorí ho vyhľadávali, boli uzdravení z rôznych chorôb. Postupne sa to rozchýrilo a sv. omša s modlitbami za uzdravenie a oslobodenie otca Hyacinta Alia sa stala témou rozhovorov v mnohých domácnostiach po celej krajine.“

Informoval o tom nigérijský spravodajský portál Trending Now. Bohaté skúsenosti z predošlej profesie účinne pretavil aj do svojej predvolebnej kampane, o čom svedčí aj jeden z jeho sloganov: „Uzdrav krajinu. Uzdrav Benue.“

Pobyt v Spojených štátoch

Alia získal počas svojho pobytu v USA vedomosti ako študent i kňazské skúsenosti v špeciálnej pastorácii. Magisterský titul v odbore vzdelávania získal na Fordham University v Bronxe v štáte New York a magisterský titul a doktorát z biomedicínskej etiky na Duquesne University v Pittsburghu.

Skúsenosti získaval ako správca farnosti v kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie a kostole Panny Márie Večeradla v Queens v štáte New York, kde súčasne pôsobil aj ako kaplán vo viacerých nemocniciach. V roku 2005 sa vrátil do Benue.

Konflikt s biskupom

Vstup kňaza Aliu do politiky mal za následok konflikt s jeho diecéznym biskupom Williamom Avenyom, ktorý ho nakoniec suspendoval, o čom informoval svoju diecézu Gboko listom z mája roku 2022. V jeho verejne prístupnej verzii sa biskup odvoláva na aktuálny Kódex kánonického práva západnej cirkvi CIC, v ktorom kánon 287 § 2 jasne hovorí, že duchovní nemajú mať aktívnu účasť v politických stranách a na riadení odborových organizácií, ak to podľa úsudku kompetentnej cirkevnej autority nevyžaduje obrana práv cirkvi alebo napomáhanie spoločného dobra.

Právny predpis je pomerne veľkorysý, keďže slovíčko „ak“ v jeho znení otvára dvere aj iným možnostiam. Samozrejme, kľúč zostáva v rukách príslušnej cirkevnej autority, ktorá však v prípade kňaza Aliu túto možnosť nedala. Sankcia zostane v platnosti, kým sa kňaz Alia „nevzdá svojej arogancie“.

Napriek suspendácii nosil Alia počas svojej deväťmesačnej kampane aj naďalej svoj kňazský odev, čo následne iritovalo mnohých jeho bývalých kolegov. Uložená sankcia kňazovej popularite v Benue s prevažne katolíckym obyvateľstvom preukázateľne neuškodila.

Alia nie je prvým kňazom, ktorý sa uchádzal o úrad guvernéra. Rovnakou cestou sa pred viac než 30 rokmi vybral kňaz Moses Orshio Adasu, ktorý bol tiež zbavený výkonu kňazskej služby a v januári 1992 ho zvolili za guvernéra. Počas dvoch rokov v úrade stihol založiť Benue State University a oživiť ekonomiku, no pre vojenský prevrat musel úrad opustiť.

V minulosti sa podobné prípady posudzovali individuálne, až do kánonickej stopky pápeža Jána Pavla II. v roku 1980. Ak sa napriek tomu kňazskí záujemcovia dali na politickú dráhu a nedohodli sa so svojou hierarchiou, výsledok bol a je väčšinou rovnaký: suspendácia až laicizácia.

Letmý pohľad do histórie prezrádza, že od 18. storočia pôsobilo dvadsaťtri katolíckych duchovných na pozíciách veľvyslancov, kancelárov, zástupcov, premiérov a prezidentov v jedenástich štátoch. Medzi európske krajiny, ktoré volili alebo menovali politikov kňazov, patria Francúzsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Česká republika, ale aj Slovensko. Najznámejšími tvárami v politike boli najmä kňazi Andrej Hlinka a Jozef Tiso.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok