Zákon o tlkote srdca v Texase zachraňuje životy 

Častým argumentom v diskusiách o potratoch býva, že ich legislatívne obmedzenie respektíve zákaz by počet zachránených životov nezvýšil. Vraj sa tým podporí potratová turistika, ako to má dosvedčiť príklad Poľska alebo cestovanie našich nádejných mamičiek za „potratovými tabletkami“ do susedných krajín.

51791009838_bcbb8b3863_k Ilustračné foto: neónová vlajka Texasu. Jonathan Cutrer/flickr.com

Koreň celého problému je pritom niekde inde, a ak je žena pre potrat rozhodnutá, cestu k nemu si údajne nájde. Napriek týmto úvahám hovoria nedávno zverejnené štatistiky v americkom štáte Texas v prospech života.

Od 1. septembra 2021 je tam v platnosti zákon o tlkote srdca, ktorý zakazuje potraty po zistení srdcovej aktivity dieťaťa. Keďže tá sa dá zachytiť približne v šiestom týždni tehotenstva, väčšina žien sa o ňom dozvie v čase, keď je už život dieťaťa v Texase chránený zákonom. Prvé prieskumy si vzali na mušku počet potratov vykonaných obyvateľkám Texasu doma a v šiestich susedných štátoch. Ten podľa zistených výsledkov klesol cca. o 38 percent, čo preložené do absolútnych čísel znamenalo 2 171 potratov menej.

Novšie prieskumy sa zamerali na pôrodnosť a ich odhady hovoria o zvýšení počtu narodených detí o 9 799. Vyplýva to zo štúdie univerzity Johna Hopkinsa publikovanej v JAMA (Journal of the American Medical Association), ktorá sledovala časový úsek od apríla do decembra 2022. Na získanie referenčnej hodnoty zohľadnili autori štatistiky pôrodnosti v päťdesiatich štátoch a hlavnom meste za obdobie rokov 2016 až 2022, aby z toho následne odvodili odhadovanú hodnotu pôrodnosti, keby štát Texas zákon o tlkote srdca nebol prijal.

Samotný zákon nestačí

Pre dosiahnutie čo najreálnejších čísel sa zohľadnili aj faktory, ako je vek, rasa, vzdelanie a zdravotný stav. A výsledok? Namiesto odhadovaných 287 289 pôrodov v situácii bez zákona sa reálne narodilo 297 088 detí, teda o 3,35 percenta viac.

Za zvýšením pôrodnosti však nestojí len samotný zákon. National Catholic Register uvádza, že ešte pred prijatím zákona, štát zvýšil podporu tehotným ženám a mladým rodinám, pre ktoré vytvoril program „Alternatívy k potratom“. Program zahŕňa kurzy o tehotenstve, rodičovstve a adopcii, ale poskytuje aj materiálnu podporu matkám formou oblečenia, hygienických potrieb a stravy. Zákon o tlkote srdca tak na jednej strane značne oslabil argumenty odporcov jeho prijatia, ktorí namietali rozmachom potratovej turistiky. Na strane druhej hovorí o nevyhnutnosti pomoci tehotným ženám a ich rodinám.  

Kto pomáha na Slovensku

Podobný názor na túto problematiku zdieľa aj Mgr. Anna Siekelová, riaditeľka Centa konkrétnej pomoci Femina, n.o., ktorá sa tejto oblasti venuje na plný úväzok už sedem rokov. Na otázku Štandardu, čo by podľa nej spôsobilo prijatie obdobného zákona u nás, neodpovedala vzhľadom na spomínanú „potratovú turistiku“ jednoznačne. V ďalšom bode jej však už istota nechýbala. Komplexné riešenie problému neznamená podľa odborníčky len sprevádzanie ženy po úspešný pôrod, ale vyžaduje si omnoho viac hĺbky aj šírky. „V hĺbke je to hľadanie skutočnej odpovede na otázku: prečo žena uvažuje o potrate? Šírka nám zasa nedovoľuje skončiť s pomocou žene a jej rodine hneď po pôrode.“ Najviac škody pritom podľa riaditeľky Siekelovej spôsobia samozvaní nadšenci svojím neodborným a často len spontánnym prístupom.

Nezisková organizácia Femina sa sformovala v roku 2016 pod „strechou“ Fóra života a po piatich rokoch si rozdelili úlohy. „Projekty Fóra života navzájom spolupracujú a každý má svoju úlohu. Poradňa Alexis robí tzv. prvú pomoc a sprevádzanie žien po interrupcii, projekt Zachráňme životy pomáha finančne a Femina konkrétne,“ vysvetľuje jeho riaditeľka a odkazuje na presný popis činnosti zverejnený na internetovej stránke Centra: „Reagujeme na aktuálne potreby rodín a poskytujeme potraviny, oblečenie, hygienické potreby, rôzne potreby a zariadenie ako kočíky, autosedačky, práčky, a tiež poskytujeme kontakty na pomoc s náhradným bývaním. V prípade potreby zabezpečujeme bezplatné právne a psychologické poradenstvo.“ V  období posledných dvoch rokov je to práve psychologická pomoc, ktorú podľa riaditeľky Siekelovej využívajú tehotné ženy, súčasne sa však na Centrum čoraz viac obracajú ženy s psychickým blokom, ktorý im spôsobuje strach z otehotnenia. K dôležitej činnosti Centra patrí aj prevencia vo forme webinárov o prirodzených metódach plánovania rodičovstva, ktoré vnímajú, ako najlepší spôsob prevencie pred potratmi. Tieto webináre sa konajú pod záštitou arcibiskupa Cyrila Vasiľa. Využiť služby centra môže každá žena bez ohľadu na náboženskú príslušnosť; súčasťou ponuky Centra je v prípade záujmu aj duchovná a modlitebná služba.

Aby sa zákon v Texase pozitívne prejavil na zachránených životoch, bola potrebná pomoc ako alternatíva k potratom. Keby pomoc nebola ponúknutá, zákon sám osebe by daný výsledok nepriniesol. Samotný zákon o tlkote srdca možno ovplyvní štatistiky, ale nezmení srdce. Dôležitejšia ako zákaz je preto otázka: Čo ponúkneme ako alternatívu?

Pripomeňme, že podobný zákon, ktorý chráni detský život od momentu, keď mu začne tĺcť srdce, na Slovensku predkladali v predchádzajúcom volebnom období poslanci Milan Krajniak a Jozef Lukáč zo Sme rodina a poslanci SNS. Vtedy neúspešne.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac