Smeru 23 miliónov, Sme rodine a Demokratom ani euro. Koľko strany zarobia na voľbách

Parlamentné voľby sú okrem iného príležitosťou pre štedré doplnenie pokladníc jednotlivých kandidujúcich strán. Sumy, ktoré im štát rozdá, sa v prípade tých najúspešnejších môžu pohybovať  rádovo v desiatkach miliónov eur.

Eduard Heger a Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR Eduard Heger a Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V súvislosti s aktuálne ukončenými voľbami strany dostanú spolu približne 93 miliónov eur v priebehu nasledovných štyroch rokov. Za predpokladu krachu budúcej koalície a konania predčasných volieb sa suma adekvátne kráti.

Štátny príspevok pre úspešné subjekty, teda tie, ktorým sa podarilo prekročiť stanovenú trojpercentnú hranicu, sa skladá z troch častí.

Príspevok za hlasy: Za každý hlas dostane strana sumu vo výške jedného percenta priemernej mzdy v roku, ktorý voľbám predchádzal – v tomto prípade 1 304 eur. Príspevok za hlasy je vyplatený naraz a do 30 dní po odovzdaní záverečnej správy o výdavkoch na volebnú kampaň.

Príspevok na činnosť: Tento druh štátneho príspevku má rovnakú výšku ako príspevok za hlasy. Je však rozdelený na 48 častí (podľa počtu mesiacov volebného obdobia) a strane sa vypláca priebežne.

Príspevok na mandát: Strana ho získa len v prípade, že má aj poslancov. Jeden mandát prinesie ročne 30-násobok priemernej mzdy za rok 2022. Takto sa zhodnocuje prvých 20 poslaneckých mandátov. Za 21. a ďalšie mandáty dostane strana ročne 20-násobok priemernej mzdy.

Najväčší balík z verejných financií podľa aktuálnych a stále nie 100-percentných výsledkov dostane Smer (vyše 23 miliónov eur), najmenej Aliancia (približne 3,4) milióna eur. Smoliarmi volieb sú najmä strany Demokrati a Sme rodina, ktoré od štátu nezinkasujú ani euro.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok