Svetový deň eliminácie násilia na ženách: Ako košická polícia bojuje s týmto problémom?

KOŠICE – S blížiacim sa Svetovým dňom eliminácie násilia na ženách, ktorý pripadá na 25. november, sa zvyšuje dôležitosť osvetových aktivít a zintenzívnenia úsilia v boji proti tomuto pálčivému problému. Košické Krajské riaditeľstvo Policajného zboru prostredníctvom svojej hovorkyne Mésarovej odhaľuje kľúčové stratégie a opatrenia, ktoré polícia prijíma na ochranu žien a elimináciu domáceho násilia.

nie som obetou nasilia Každá žena a každé dieťa majú žiť v bezpečnom prostredí. Foto: FB Polícia SR – Košický kraj

V rámci svojho úsilia o elimináciu násilia na ženách policajné zložky v Košiciach vykonávajú hliadkovú a obchôdzkovú službu, kde získavajú informácie o prípadnom páchaní trestnej činnosti. Spolupracujú so starostami obcí, školami a komunitami, aby sa dozvedeli o problémoch a vzťahoch medzi obyvateľmi. V prípade potvrdených informácií o násilí polícia reaguje v súlade so zákonom a pristupuje k obetiam citlivo a profesionálne, ozrejmila pre našu redakciu hovorkyňa.

Kľúčovou súčasťou polície v Košiciach je postup v prípadoch domáceho násilia, kde pri prvotnom dokumentovaní vykonávajú dôkladné procesné úkony. Polícia využíva oprávnenie vykázať osoby zo spoločného obydlia a prípadne podáva podnety na väzobné stíhanie.

Ďalšou dôležitou súčasťou je spolupráca s mimorezortnými organizáciami vrátane úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj s rôznymi intervenčnými centrami, ako sú OZ Hana, Pomoc rodine, Fenestra, Kotva, n. o., Slovenský Červený kríž. 

Dôležité je nemlčať. Ilustračné foto: unsplash.com

V školách sa realizujú špeciálne osvetové programy zamerané na problematiku násilia. Programy ako Detská policajná akadémia sú určené pre žiakov a zaoberajú sa témami ako diskriminácia a násilie. Cieľom je zvýšiť informovanosť a právne povedomie mladých ľudí. Počas týždňa, keď sa pripomína Medzinárodný deň eliminácie násilia na ženách, sú tieto aktivity ešte intenzívnejšie.

Mesárová ďalej poukazuje na to, že domáce násilie sa môže prejavovať rôznymi formami – ako fyzické, psychické, sexuálne, ekonomické alebo sociálne. Trestný zákon Slovenskej republiky neposkytuje samostatnú skutkovú podstatu pre trestný čin domáceho násilia, ale konanie páchateľa môže byť posúdené podľa iných trestných činov, ako napríklad ublíženie na zdraví alebo nebezpečné vyhrážanie.

Z tlačovej správy Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach vyplýva, že za prvých 10 mesiacov roku 2023 bolo zaznamenaných 239 trestných činov spáchaných v súvislosti s domácim násilím. Najčastejšie sú týranie blízkej osoby, nebezpečné vyhrážanie a ublíženie na zdraví. Tieto štatistiky sú dôkazom vážnosti situácie a potreby zvýšeného úsilia v boji proti násiliu na ženách.

Medzinárodný deň eliminácie násilia na ženách je príležitosťou nielen na zvýšenie povedomia o tejto problematike, ale aj na ocenenie úsilia policajných zložiek v ochrane a pomoci ženám, ktoré sú obeťami násilia. Je to pripomienka, že násilie na ženách je globálny problém, ktorý si vyžaduje kolektívne úsilie a neustálu pozornosť.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok