Potrebujú vaše deti pomoc a podporu? V niektorých školách na to majú unikátnu metódu

TREBIŠOV – Na základných školách v Trebišove je zavedená metóda na podporu žiakov, ktorí čelia rôznym problémom vrátane šikany. Tento prístup spočíva v umiestnení takzvaných schránok dôvery, kde môžu žiaci diskrétne zanechať svoje obavy a problémy napísané na papieri. Anonymita je kľúčovou súčasťou tohto systému, čo umožňuje žiakom vyjadriť sa bez obáv z identifikácie.

schránka dovery proti sikane Schránku dôvery má aj Gymnázium Jána Baltazára Magina Vrbové. Foto: gvrbové.sk

Tento projekt, ktorý bol v meste zavedený pred šiestimi rokmi, je výsledkom spolupráce medzi mestskými školami, mestskou políciou a samosprávou. „Raz, dvakrát mesačne schránku otvára poverený pedagogický pracovník,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta Trebišov Martina Mištaničová. Podľa jej slov sa obsah schránky starostlivo skúma a problémy sú riešené buď internými kapacitami školy, alebo v prípade potreby sú odovzdané príslušným orgánom.

Schránky dôvery sa stali dôležitým nástrojom v boji proti šikanovaniu a iným sociálnym problémom medzi školákmi. „Školy môžu realizovať pri podozrení a výskyte šikanovania a kyberšikanovania preventívne a intervenčné aktivity vo vlastnej réžii,“ dodáva Mištaničová. Táto iniciatíva je súčasťou širšej spolupráce s Centrom poradenstva a prevencie v Trebišove, ktoré sa zaoberá širokým spektrom sociálno-patologických javov.

Mestská polícia zohráva tiež aktívnu úlohu v prevencii šikany na školách. Ako uviedla Mištaničová, príslušníci MsP pravidelne realizujú preventívne prednášky a monitorujú okolie škôl. „Zároveň každý deň počas školského roka príslušníci MsP pešou hliadkovou činnosťou monitorujú areály a okolia škôl v meste,“ zdôrazňuje hovorkyňa.

Ilustračné foto: msp.bratislava.sk

V rámci týchto snáh sa na území mesta Trebišov plánuje pracovné stretnutie riaditeľov základných škôl, kde sa bude diskutovať o tvorbe školských podporných tímov. Tieto tímy by mali zahŕňať koordinátorov prevencie a sociálnych pedagógov, ktorí sa zameriavajú na problematiku sociálno-patologických javov vrátane šikany.

Tento komplexný prístup v Trebišove predstavuje pokrok v riešení problémov, s ktorými sa stretávajú žiaci, a ukazuje na dôležitosť spolupráce viacerých inštitúcií pri vytváraní bezpečného a podporného prostredia pre deti. Schránky dôvery, ako sú tie v Trebišove, sa stávajú bežnou praxou aj na iných školách po celom Slovensku. Napríklad Základná škola Horná Štubňa implementovala podobný systém, ktorý je prístupný všetkým študentom.

„Schránka dôvery je tu PRE TEBA, keď potrebuješ pomôcť, zdôveriť sa so všetkým, čo ťa trápi a teší, čo ti na škole vadí a čo by si chcel zmeniť, ak máš nejaký nápad na zmenu, alebo len chceš upozorniť na problém. Napíš ho na papier a vhoď do schránky,“ hovorí odkaz školy žiakom. V ZŠ Horná Štubňa sa schránka vyberá každý týždeň a obsah preskúmava školský psychológ.

Táto metóda poskytuje dôležitý komunikačný kanál medzi študentmi a školskými úradmi, umožňuje žiakom vyjadriť svoje názory a problémy, a zároveň im dáva možnosť zostať anonymnými, ak si to prajú. Schránky dôvery sa stávajú dôležitým nástrojom nielen v boji proti šikanovaniu, ale aj v riešení širokej škály otázok týkajúcich sa školského života a pohody žiakov.

Mnohé školy po celom Slovensku okrem tradičných fyzických schránok ponúkajú aj modernú alternatívu v podobe online schránok dôvery, ktoré umožňujú žiakom vyjadriť svoje pocity a problémy cez internet, čím zvyšujú dostupnosť a diskrétnosť tohto dôležitého zdroja podpory.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok