Poučme sa od našich predkov. Domáce recepty na boľavé hrdlo, chrípku aj nachladnutie

KOŠICE – Zima prináša radosť, ale aj prechladnutie a chrípku. Naši predkovia si s týmito problémami poradili pomocou prírodných prostriedkov. Objavte osvedčené domáce recepty a tipy na prírodnú liečbu týchto zimných neduhov od bylinkárky Oľgy Bodnárovej.

recepty na chripku Tradičné a prírodné metódy poskytujú úľavu od zimných neduhov a podporujú celkové zdravie. Ilustračné foto: Unsplash.com

Med a citrón: Táto kombinácia je výborná na zmiernenie bolesti hrdla a posilnenie imunity. Citrón obsahuje veľa vitamínu C, ktorý má antioxidačné účinky, a med je známy pre svoje protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Ideálne je piť tento nápoj teplý.

Zázvorový čaj s medom a citrónom: Zázvor je účinný pri liečbe prechladnutia a chrípky vďaka svojim protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam. Pomáha pri bolesti hrdla, zmierňuje kašeľ a uvoľňuje upchatý nos.

Mnohé osvedčené domáce recepty môžu priniesť úľavu. Ilustračné foto: Pexels.com

Cibuľový sirup: Cibuľa je známa protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Na prípravu sirupu použite nasekanú cibuľu zmiešanú s medom alebo cukrom, nechajte odstáť a potom aplikujte ako sirup proti kašľu. Inhalácia pary s esenciálnymi olejmi, ako sú eukalyptus, mäta a tymian, pomáha uvoľniť dýchacie cesty a zmierniť symptómy nachladnutia. Tieto oleje majú antiseptické a protizápalové účinky.

Čaj z Echinacey: Echinacea je známa svojimi účinkami na posilnenie imunitného systému. Je obzvlášť účinná pri prvých príznakoch prechladnutia alebo chrípky, pretože pomáha skrátiť trvanie a zmierniť príznaky ochorenia.

Hrejivé kúpele s esenciálnymi olejmi: Kúpeľ s prídavkom esenciálnych olejov ako levanduľa a rozmarín pomáha uvoľniť dýchacie cesty, zmierniť stres a bolesti svalov, navyše podporuje potenie. Tieto oleje majú tiež upokojujúce a relaxačné účinky.

Bylinkové čaje napomáhajú v boji proti nachladnutiu. Ilustračné foto: Unsplash.com

Čaj z čiernej bazy: Čierna baza je bohatá na antioxidačné látky a má antivírusové a protizápalové vlastnosti. Pomáha zmierniť príznaky prechladnutia a chrípky, ako sú bolesti hlavy, kašeľ a upchatý nos. Bylinky ponúkajú prirodzené riešenia pre liečbu príznakov chrípky a nachladnutia vďaka ich protizápalovým a imunitu posilňujúcim vlastnostiam. Využívanie týchto byliniek v čajoch, inhaláciách a domácich sirupoch pomáha uľaviť od bolesti hrdla, kašľa a zmierniť ostatné symptómy bežných zimných ochorení.

V Košiciach si bylinky môžete zadovážiť aj u Bylinkára na Hrnčiarskej ulici, kde nám ochotne poradila Oľga Bodnárová: „Počas zimy pre celú rodinu aj deti odporúčam piť preventívne čaj z lipy. Jeho liečivá sila sa osvedčila aj pri krátkodobom či jednorazovom použití. Čaj z lipy okrem vône a výbornej chuti je super pri chrípke, bolesti hrdla a iných problémoch s dýchacími cestami. Účinkuje proti hlienu, podporuje potenie, znižuje teplotu.“

Pre deti aj dospelých sú podľa nej vhodné „kvetinkové“ čajíky zo slezu, divozela, fialky. „Sú lahodné a uľavujú ako podporný prostriedok pri zbavovaní hlienu, kašli, bolesti hrdla,“ dodáva Bodnárová. Domáce recepty a bylinky ponúkajú jednoduché a prirodzené riešenia na liečbu chrípky a nachladnutia. Vďaka týmto tradičným osvedčeným receptom si môžeme pripraviť účinné a príjemné domáce liečivá, ktoré pomáhajú nášmu telu regenerovať a zvyšujú našu odolnosť voči sezónnym ochoreniam.

(zdravoteka.sk)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok