Problém s počatím má na Slovensku každý šiesty pár. Aké sú hlavné príčiny a ako im predísť?

KOŠICE – Neplodnosť je jedna z hlavných reprodukčných výziev, s ktorými sa stretávajú páry na Slovensku i vo svete. S narastajúcim počtom párov, ktoré majú problémy s počatím, sa zvyšuje aj potreba efektívnych riešení a lepšieho porozumenia tejto problematike.

neplodnost Narastajúci trend mužskej neplodnosti môže byť spôsobený elektromagnetickým vlnením. Ilustračné foto: Shutterstock

Pre Košický Štandard bližšie popisuje problematiku vedúci lekár Peter Hladký zo Sanatória Helios v Košiciach: „Veková kategória párov, ktoré sa dlhodobo snažia o počatie, sa pohybuje medzi 18 až 50 rokmi, pričom najviac ich je v rozmedzí 30 až 40 rokov.“ Tento trend svedčí o tom, že vek, v ktorom sa páry rozhodujú mať deti, sa zvyšuje. Podľa neho nie je raritou, že odbornú pomoc vyhľadajú páry až po 10 rokoch snaženia. Čím dlhšie je toto obdobie, tým viac sa znižuje šanca na úspech liečby a, žiaľ, často prídu pacienti aj neskoro. Lekár preto radí prísť čím skôr, aby sa zvýšili šance páru.

Neodkladajte návštevu odborníkov na neskôr. Foto: Sanatoriumhelios.sk

Doktor Hladký upozorňuje na rôzne príčiny neplodnosti vrátane hormonálnych porúch, imunologických a infekčných príčin, endometriózy a syndrómu polycystických vaječníkov u žien. U mužov sú to problémy s kvalitou spermií, ako sú nízka koncentrácia, pohyblivosť a v posledných 10 rokoch zlá morfológia spermií. „Vedci tvrdia, že narastajúci trend mužskej neplodnosti mladých chlapov je spôsobený elektromagnetickým vlnením,“ vysvetľuje Hladký. Tento faktor spolu s nezdravým životným štýlom a nezdravou stravou výrazne ovplyvňujú plodnosť.

Gynekológ ďalej radí, kedy by páry mali vyhľadať pomoc odborníka: „Do 35. roku života ženy by mali páry vyhľadať pomoc odborníka vtedy, ak sa im nedarí otehotnieť pri pravidelnom nechránenom pohlavnom styku viac ako rok. Medzi 35. a 37. rokom už po polroku snaženia a po 37. roku je potrebné plodnosť overiť hneď. Súvisí to so starnutím vaječníkov a, samozrejme, aj vajíčok v nich.“ Dodáva, že v niektorých prípadoch, hlavne ak má žena nepravidelnú menštruáciu alebo iné ťažkosti, je vhodné navštíviť kliniku pre diagnostiku a liečbu neplodnosti skôr.

Doktor Peter Hladký sa liečbe neplodnosti venuje už desať rokov. Foto: Sanatoriumhelios.sk

Liečebné metódy sa líšia podľa konkrétnej príčiny neplodnosti. Odborníci sa snažia nájsť individuálne riešenia pre každý pár, či už ide o hormonálnu liečbu, vnútromaternicovú insemináciu alebo umelé oplodnenie: „Liečba je vždy individuálna,“ zdôrazňuje doktor Hladký. Pri niektorých problémoch, ako je narušená ovulácia, môže byť účinná tabletková liečba. V prípade závažnejších problémov, ako sú endometrióza alebo nepriechodné vajíčkovody u žien, prípadne zlá morfológia spermií u mužov, je nevyhnutné pristúpiť k umelému oplodneniu.

Podľa odborníka nie všetky páry, ktoré navštívia kliniku, prichádzajú s cieľom absolvovať umelé oplodnenie. Mnohí z nich hľadajú diagnostiku a alternatívne metódy liečby. Na Slovensku má problém s otehotnením približne každý šiesty pár, čo poukazuje na významnú potrebu komplexných služieb v oblasti reprodukčného zdravia.

Neplodnosť je rozsiahly a citlivý problém, ktorý si vyžaduje individualizovaný prístup a komplexnú starostlivosť. Pokrok v oblasti reprodukčnej medicíny a rozšírenie informovanosti o neplodnosti na Slovensku umožňujú párom nájsť adekvátnu pomoc a podporu. Dôležité sú včasné vyhľadanie odborníka a otvorený prístup k problematike neplodnosti.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok