Títo dobrovoľníci ukazujú ľuďom, čo nechcú vidieť. Ruky majú plné smetí

KOŠICE – V rozhovore s predsedom občianskeho združenia Save nature by Čivas Ladislavom Stupákom sa dozvedáme o ich začiatkoch vďaka podpore komunity a o výzvach, s ktorými sa dobrovoľníci stretávajú pri čistení prírody. Aké kuriózne predmety v prírode našli a čo pre nich znamená ocenenie Srdce na dlani, ktoré získali minulý rok ako skupina?

dobrovoľníctvo Dobrovoľníci sa špinavej práce neštítia. Foto: FB save_nature_civas

Aké udalosti alebo skúsenosti vás viedli k založeniu Save nature by Čivas?

K založeniu OZ nás viedla podpora ľudí v našom okolí. Páčila sa im myšlienka čistiť prírodu od smetí nezištne, no všetko, čo človek robí, stojí nejaké financie, a tým, že ľudia chceli aj niečím prispieť – napr. vrecia, rukavice, vozík a všetko potrebné, čo k zberu odpadu patrí a na osobný účet by sme to neprijali – tak vtedy vznikla myšlienka založiť OZ. Neskôr sme zriadili transparentný účet a ľudia nám začali posielať finančné dary, z ktorých sme sa mohli rozrásť a pracovať efektívnejšie.

Aké boli najväčšie výzvy, ktorým ste čelili pri čistení lesných oblastí a vodných plôch a ktoré úspechy vás najviac napĺňajú hrdosťou?

Najväčšie výzvy sú vždy v ťažko prístupných miestach, najčastejšie sme sa stretávali s veľkými čiernymi skládkami v údoliach lesov, kam odpad roky zvážala celá obec. A nebezpečné sú niekedy aj rieky či potoky, kde sa brodíme vo vode aj po prsia v rybárskych čižmách a nie je to nič príjemné, ale my to vždy zvládneme. Najväčšie úspechy sú pre nás tie, keď s nami spolupracujú veľmi ochotne starostovia obcí, primátori, dokonca predseda samosprávneho kraja v Košiciach či štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik. Sme radi, keď nás berú vážne a vieme si navzájom pomôcť. A samozrejme, hrdí sme aj na každého jedného člena OZ či fanúšika, ktorý nám v našej práci pomáha.

Čo pre vás znamená získanie ocenenia Srdce na dlani za rok 2023? Ako to ovplyvní vašu ďalšiu činnosť?

Srdce na dlani nás veľmi milo prekvapilo, naše OZ funguje štvrtý rok a bola to pre nás veľká česť, byť medzi ocenenými. Takéto ocenenia nie sú prioritou, no vedia nás nakopnúť do ďalšej práce, lebo vieme, že si našu tvrdú drinu všímajú, a aj to nás posúva vpred.

Ako ste dokázali vybudovať a udržať sieť dobrovoľníkov?

Dobrovoľníci sa v našich kruhoch obmieňajú, no máme aj skalných, ktorí sú s nami od začiatku a zatiaľ nikdy nesklamali. Chodievajú s nami aj fanúšikovia, ktorí síce nie sú členmi OZ, no prídu pomôcť na dobrovoľnícku akciu, ktorú organizujeme. Boli aj takí, čo to raz vyskúšali a už neprišli, ale vôbec si s tým nelámeme hlavu, je to v prvom rade o tom, že to musí robiť človek dobrovoľne, od srdca a musí ho to aj baviť.

Ako pristupujete k osvetovej činnosti a ako sa snažíte vychovávať ďalšie generácie k ochrane prírody?

Osvetu robíme tým, že nás z času na čas pozvú na rôzne eko podujatia do škôl alebo na ekofestivaly, dokonca sme prednášali na vysokej škole v Trnave. Osvetu robievame aj v rómskej osade, učíme deti triediť, taktiež s nimi zbierame odpad. A osvetu robíme aj na sociálnych sieťach každým naším príspevkom.

Aké kuriózne predmety a úlovky ste našli v prírode?

Pre nás kuriozita už neexistuje, lebo sme sa mohli stretnúť za tie roky už so všeličím, no pre ľudí robíme na spomínaných ekofestivaloch aj ukážky toho, čo v prírode nachádzame. Zaujímavé sú predovšetkým drobné starožitné predmety, staré telefóny či kamery, hračky a rôzna elektronika, ktorá je ešte funkčná. Niektoré veci, ktoré nájdeme, bežne používame aj doma. No divná nám bola plastová figurína človeka uprostred ničoho v lese, ale taká najnebezpečnejšia kuriozita bol delostrelecký granát z druhej svetovej vojny vo vyschnutom koryte rieky, kde sme čistili.

Aké sú vaše budúce plány a ciele pre Save nature by Čivas? Čo plánujete dosiahnuť v nasledujúcich rokoch?

Plány a ciele sú také, aké boli na začiatku, čistiť prírodu od odpadu, sadiť stromy, robiť osvetu a pomáhať týmto spôsobom samosprávam, lebo vidíme, že aj keď máme na každom kroku zberný dvor, voľne pohodený odpad napriek tomu pribúda v riekach, na sídliskách a v extravilánoch obcí.

Ako funguje vaša spolupráca s miestnymi samosprávami a inými inštitúciami? Aký vplyv to má na vašu prácu?

Spolupráca, ako sme už spomínali, tá je vynikajúca, no nájdu sa aj starostovia, ktorí spolupracovať nechcú, ale našťastie je ich málo a viac tých správnych. Pre nás je základ to, keď nám poskytnú kontajner alebo zberný dvor, aby sme mali kam odpad odviesť, toto je pre nás tá najpodstatnejšia vec.

Aká je vaša osobná filozofia, vaše motto, ktoré vás vedie v práci na ochranu prírody?

My chceme ukazovať ľuďom to, čo nechcú vidieť – znečistené lesy a potoky, lebo len tak sa pohneme ďalej, keď to bude trápiť viac ľudí. Niekedy ľudia ani nevedia, akú majú znečistenú prírodu vo svojom okolí, až my im otvárame oči našimi príspevkami.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok