Na Dúhový Pride Bratislava išli vlani štedré dotácie od štátu a magistrátu. Viete, koľko prišlo na účet mimovládky?

BRATISLAVA – Na minuloročný Dúhový Pride Bratislava sa zo štátnych zdrojov skladalo ministerstvo kultúry, magistrát a Bratislavský samosprávny kraj celkovou sumou 24 500 eur. V tomto roku bude podujatie z dôvodu výpadku financií od ministerstva kultúry buď skromné, alebo organizátor bude pravdepodobne hľadať viac financií v samospráve.

pochod-duhovy1 Dúhový pride v Bratislave. Ilustračné foto: Pavol Zachar/TASR

Najvyššiu dotáciu poskytlo minulý rok ministerstvo kultúry vo výške 12 000 eur na prípravu a realizáciu festivalu. Podľa zmluvy sú zverejnené úhrady za cestovné, honoráre, ubytovanie, propagačné materiály, ozvučenie, obrazovú produkciu, prenájom priestorov na realizáciu projektu a mobilné konštrukcie.

„MK SR každoročne vyhlasuje, v súlade s platnou legislatívou, výzvy dotačných programov. Dotácia bola pridelená v súlade s výzvou a na základe rozhodnutia komisie a ja ako ministerka kultúry som rozhodnutie komisie akceptovala,“ informovala Bratislavský Štandard vtedajšia ministerka kultúry Silvia Hroncová.

Všeobecne je už známe, že súčasné vedenie rezortu kultúry nebude poskytovať dotácie pre LGBTI komunitu. „Môžeme vás však ubezpečiť, že naším zámerom je využívať peniaze daňových poplatníkov efektívne a transparentne. Jasným príkladom je zrušenie dotácií pre progresívne mimovládky a presunutie peňazí určených na boj proti dezinformáciám na opravu strechy Slovenskej filharmónie,“ prezradil Bratislavskému Štandardu hovorca ministerstva kultúry Pavol Čorba.

Podujatie, ktoré má skôr celoplošný charakter, podporilo aj zadlžené hlavné mesto, ktoré neváhalo podporiť občianske združenie Dúhový Pride Bratislava dotáciou 10 000 eur. Podľa zmluvy sa financie použili na SBS službu, sociálne zariadenia pre účastníkov, občerstvenie 7 000 eur, stany s vybavením 1 800 eur, účtovné služby 600 eur, fotografické a video služby tiež sumou 600 eur.

Štedrosti magistrátu sa netreba ani čudovať, keďže primátor neskrýva obdiv k tomuto festivalu. „Tento festival každoročne upriamuje pozornosť na problémy, s ktorými sa stretávajú ľudia z LGBTI komunity a zároveň nám všetkým poskytuje možnosť vyjadriť im podporu. Bratislavu považujem za otvorené a tolerantné mesto a je v našom spoločnom záujme, aby takou aj zostala,“ vyjadril sa na Facebook primátor Bratislavy Matúš Vallo. Treba pripomenúť, že vzhľadom na šetrenie sa nekonal žiadny program počas posledného Silvestra, pričom ohňostroj s diskotekárom by stál približne 4 000 eur. Z tohto príkladu je jasné, koho Vallo uprednostňuje.

Svoje sympatie k podujatiu verejne prejavuje Matúš Vallo. Foto: Marek Velček

Bratislavský kraj vlani na základe žiadosti schválil pre dúhové podujatie dotáciu 2 500 eur, hoci organizátor žiadal 4 500 eur. „Som hrdý na systém individuálnych dotácií, ktoré udeľujeme. Ide o dotácie v maximálnej výške 5 000 eur na projekt. Slúžia na rozvoj občianskej spoločnosti,“ uviedol pre Bratislavský Štandard predseda BSK Juraj Droba.

Mestský podnik OLO poskytlo dúhovému festivalu za jedno euro podľa zmluvy zberné nádoby, veľkokapacitné kontajnery a odvoz odpadu. Vzhľadom na zlú finančnú situáciu a pointu podujatia, ktorá sa netýka Bratislavy, je to nezodpovedný a neférový krok voči obyvateľom hlavného mesta.

Tento rok magistrát zvýšil o 30 percent poplatok za odpad, čo zrejme nikoho nepotešilo. Tento rok zatiaľ organizátori neoslovili OLO, takže ešte nevie, či poskytne služby na toto podujatie.

„V tomto roku ešte neevidujeme oslovenie zo strany organizátorov,“ spresnila pre Bratislavský Štandard manažérka pre externú komunikáciu OLO Zuzana Balková.