Koscelek: Pohnutá história s jedinečnou a tajomnou atmosférou

Ak chce niekto spojiť príjemné s užitočným, je tu jeden tip. Ide o lokalitu Koscelek neďaleko Nižnej Myšle. Súčasťou výletu môže byť aj návšteva neďalekého archeoskanzenu, kde sú zvyšky osídlenia z doby bronzovej.

Koscelek Koscelek má jedinečnú atmosféru, boje v 15. storočí priniesli skazu. Foto: Boris Macko

Lokalita Koscelek je o stredoveku. Od spomínaného archeoskanzenu je to niekoľkosto metrov. Autom sa dá dostať až ku Kaplnke sv. Jána a odtiaľ je to už skutočne na skok. Ide o prechádzku vhodnú aj pre rodiny s deťmi. Stačí prejsť cez mostík ponad Olšavu po náučnom chodníku Horný Abov a potom zamieriť na veľkú čistinu doprava po poľnej ceste. Hore sú ohnisko, kde sa dá opekať, a stôl s lavicami. Pri nich je chodník, ktorý vedie ku Koscelku. Miesto má svoju tajomnú a jedinečnú atmosféru.

Koscelek je typický príklad ranogotického kostolíka. Ide o jednoloďovú stavbu z druhej polovice 13. storočia. V jeho okolí sa rozprestierala stredoveká osada. Kedy a kvôli čomu kostolík aj osada zanikli, nevedno. No je dosť možné, že k tomu mohlo dôjsť v roku 1458, keď v okolí pôsobili vojská Jána Jiskru. V roku 1455 mali okolie Vyšnej a Nižnej Myšle pod kontrolou spomínaní bratríci pod vedením Jána Talafúsa. Mali tu svoj opevnený tábor. V spomínanom roku 1458 ho mal dobyť Šebastián Rozgoni z Rozhanoviec. A práve pri bojoch bol kostolík s okolím vyrabovaný a vypálený.

Dnes sa z neho zachovali múry vysoké niekoľko desiatok centimetrov. Kostolík bol jednoloďový, s rozmermi 14 × 9 metrov, pričom mal dva vchody, zo západu, a starší z juhu. Ten bol ale neskôr zamurovaný. Dlážka bola tehlová. Na severnej strane sa nachádzala sakristia. Chrám slúžil obyvateľom usadlostí z okolia. Väčšinou to boli roľníci, no sídlili tu aj kováč či hrnčiar. Archeologický prieskum miesta prebehol v rokoch 1996 až 1997. Potom bol kostolík sčasti obnovený a základy sa zakonzervovali.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok