Mladík nenastúpil do väzenia, namiesto toho sa staral o priateľku

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Polícia hľadala známeho Kysučana, ktorý bol v minulosti odsúdený za šírenie extrémistického materiálu. Teraz dostal viac ako 4 roky za mrežami pre drogy. Aby toho nebolo málo, na výkon trestu sa rozhodol nenastúpiť. Nakoniec ho však spravodlivosť dostihla.

Dávid Kúrňava Odsúdený Kúrňava nenastúpil na výkon trestu. Nevideli ste ho? Foto: D.Kúrňava

S mladým mužom sa už redakcia Žilinského Štandardu stretla, keď pripravoval verejný protest na námestí Kysuckého Nového Mesta. Cieľom bolo postaviť sa nelegálnej migrácii. V tom čase už išlo o právoplatne odsúdeného extrémistu.

V roku 2015 totiž Dávid Kúrňava ponúkal na sociálnych sieťach 25 eur za „strieľanie migrantov.“ Súd mu vtedy udelil podmienečný trest, Dávid sa však opäť ocitol v rukách polície za šírenie extrémistického materiálu. Dávida sme sa neskôr pri spoločnom rozhovore pýtali, ako nahliada na svoju komplikovanú minulosť.

„Samozrejme, že išlo o žart, ale neskôr, keď som skončil vo väzení, som si uvedomil, že to bolo príliš nešťastné a neslušné vyjadrenie z mojej strany,“ povedal Kúrňava. „Žiaľ, čas sa nedá vrátiť späť a nemôžem zmeniť minulosť. Verejne som sa za primitívny inzerát ospravedlnil aj moslimskej komunite a začal som žiť odznova,“ vyjadril sa v rozhovore.

Najnovšie sa však spomínaný zaplietol aj s drogami. Okresný súd Žilina ho odsúdil za prečin výroby omamných a psychotropných látok a ich predaj. Dávid Kúrňava sa odvolal, no dňa 14. februára Krajský súd zamietol jeho odvolanie. Dvadsaťsedemročný Dávid si tak má odpykať za mrežami 4 roky a 4 mesiace.

Na výkon trestu však v plánovanom termíne nenastúpil. Vo štvrtok 15. februára po ňom preto polícia v Čadci vyhlásila pátranie. Do väzenia nastúpil Dávid Kúrňava až 20. febrúra 2024. Podľa informácii Žilinského Štandardu bol u svojej priateľky v Trenčíne. Tá mala údajne horúčky a Dávid sa o ňu staral. Dávid na sociálnych sieťach okrem iného popieral holokaust, či vyjadroval sympatie k osobám ako Anders Breivik, ktorý v Nórsku v roku 2017 zastrelil 77 ľudí.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac