Zlepšil primátorov podpis vzťahy s poslancami? Uvidíme, odkazujú

KOŠICE – V uplynulých dňoch podpísal primátor Jaroslav Polaček zmenu Štatútu mesta Košice. Najväčšou zmenou v ňom je vyplácanie podielových daní.

Mestské zastupiteľstvo Košice Mestské zastupiteľstvo Košice Ilustračné foto: Boris Macko

Po novom to pôjde automaticky podľa pevne stanoveného vzorca. Presnejšie vzorcov, ktoré sa rôznia podľa toho, o ktorú mestskú časť ide. Konkrétnejšie: Mestské časti Dargovských hrdinov, Juh, Nad jazerom, Sever, Staré Mesto, Sídlisko Ťahanovce a Západ dostanú v rámci nového rozdelenia po 10 percent.

Ďalšie mestské – časti Lunik IX dostane12 percent, Sídlisko KVP bude mať 15 percent a mestské časti Barca, Džungľa, Kavečany, Košická Nová Ves, Krásna, Lorinčík, Myslava, Pereš, Poľov, Šaca, Šebastovce, Ťahanovce a Vyšné Opátske po 28 percent.

„Podpísal som zmeny v Štatúte mesta, ktoré prinesú viac peňazí pre mestské časti. Aj diskusia v mestskej rade ukázala, že to mestské časti vnímajú pozitívne a prijali tento typ spolupráce. Uvedomujú si zodpovednosť za zabezpečenie kompetencií a skvalitnenie služieb, ktoré poskytujú svojim obyvateľom. Vzájomná spolupráca zabezpečí, aby naše mesto mohlo dobre fungovať,“ odôvodnil svoj krok primátor.

Kovačevičová krok primátora víta

Podpis Štatútu mesta Košice privítala aj predsedníčka Rady starostov a zároveň starostka mestskej časti Nad jazerom Lenka Kovačevičová. „Vítame krok pána primátora, ktorý podpísal zmenu Štatútu mesta. Všetci chceme, aby sa nám darilo, aj mestu, aj mestským častiam. Každý si bude vedieť vopred vypočítať, koľko finančných prostriedkov dostane. Sú tak vylúčené aj rôzne transfery a dotácie. Transparentné pravidlá a mantinely zabezpečia lepšie fungovanie a partnerstvo medzi mestom a mestskými časťami,“ uviedla Kovačevičová na margo podpisu primátora.

Dodala, že ak sa bude dariť mestu, budú mať viac aj mestské časti, a naopak. „Tie si s týmito peniazmi budú musieť vystačiť a hospodáriť. Znamená to väčšiu slobodu aj pre primátora v tom, že nebude za ním každú chvíľu niekto z mestských častí chodiť a pýtať peniaze, lebo sú nastavené jasné pravidlá podľa jasného vzorca,“ dodala starostka.

Starosta mestskej časti KVP Ladislav Lörinc je vo vyjadreniach opatrnejší. Primátor síce podpísal zmeny v Štatúte mesta Košice, ktoré odhlasovali poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ale pod inými jeho podpis chýba.

„Priznám, že ma to prekvapilo, asi si na magistráte naštudovali vzorce, podľa ktorých budú mestské časti dostávať podielové dane,“ komentoval Ladislav Lörinc primátorov krok.

Podpisy primátora však chýbajú pod inými uzneseniami, ktoré schválilo zastupiteľstvo. Napríklad pod odvolaním viceprimátora Marcela Gibódu z predstavenstva Košickej futbalovej arény a oblastnej organizácie cestovného ruchu Visit Košice. „Myslím si, že k dôvodom sme sa vyjadrili aj na zastupiteľstve. Najlepšie ich charakterizovala pani poslankyňa Blaškovičová, ktorá poukázala na jeho správanie,“ povedal Lörinc.

Primátor ale kontruje tým, že nielen termín odvolania bol nereálny. Navyše podľa neho o tom rozhoduje v oboch prípadoch valné zhromaždenie, pričom je nutné dodržať lehoty uvedené v stanovách. Argumentuje aj tým, že odvolanie bez uvedenia konkrétneho pochybenia je teda v oboch prípadoch nedôvodné. Okrem toho, v prípade Košickej Futbalovej Arény by došlo k znefunkčneniu štatutárneho orgánu v čase kolaudácie stavby.

Rozpočet? Uvidíme

Primátor Polaček sa dotkol aj rokovaní o rozpočte mesta na tento rok. Na najbližšom riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré bude 12. marca, o ňom majú rozhodnúť poslanci. Prvé rokovania v tomto roku stále prebiehajú.

„Teší ma, že sme vo veľmi férovej a odbornej rovine mohli diskutovať aj o návrhu rozpočtu a zodpovedali sme aj na viaceré otázky. Rozpočet v rámci finančných možností, ktoré máme, dokáže zaistiť rozvoj mesta. Dohodli sme sa, že sa mestská rada k tomu v najbližšej dobre stretne a vylepšíme ešte niektoré položky. Verím, že aj naďalej budeme môcť takto spolupracovať v prospech všetkých našich obyvateľov,“ vyjadril primátor Polaček nádej na úspech.

Lörinc je však zatiaľ skeptický. „V mestskej rade už síce nie som, ale podľa informácií, ktoré mám, zatiaľ nie je žiadny náznak kompromisu. Mesto chce škrtať výdavky na šport a kultúru. Čosi podobné prezentoval magistrát ešte na jeseň minulého roka,“ tvrdí Lörinc s tým, že je tu aj ďalší problém.

„Návrh rozpočtu musí mesto zverejniť 15 dní pred rokovaním zastupiteľstva,“ dodal Lörinc. Prekáža mu aj interval zasadnutí mestského zastupiteľstva. Za predchádzajúcich primátorov boli každé dva mesiace, teraz každé tri.

„Ak by sme sa schádzali každé dva mesiace, dalo by sa to viac zvládnuť. Bolo by menej bodov, nervozity a zastupiteľstvá by mali plynulejší priebeh,“ vysvetlil Lörinc.

Mesto oponuje tým, že nie je isté, či by nenastal problém počas letných prázdnin. Obáva sa, že by sa nezišiel dostatočný počet poslancov.

Starosta Lörinc v tom problém nevidí. „Napríklad v Martine, ktorý je oveľa menší, sa zastupiteľstvá konajú každý mesiac. A ide to. U nás boli aj v minulosti počas letných prázdnin, a prišlo dosť poslancov. Ak je termín riadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva známy niekoľko mesiacov vopred, poslanci sa vedia zariadiť,“ uviedol Lörinc.

„Navyše aj v poslednom období niektorí poslanci vo večerných hodinách odchádzajú, lebo zasadnutia sú príliš dlhé,“ uzavrel Lörinc.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok