Krajská prokuratúra rozhodla: Primátor neporušil zákon

KOŠICE - V závere minulého roka spôsobilo napätie medzi košickým primátorom Jaroslavom Polačekom a starostami mestských častí nevyplatenie podielových daní.

Primátor Polaček Primátor nepodpísal väčšinu uznesení z MsZ, ktoré iniciovali poslanci. Foto: Boris Macko

Primátor Košíc Jaroslav Polaček zmenou programového rozpočtu v závere minulého roka neporušil žiadny právny predpis, rozhodla o tom Krajská prokuratúra Košice. Pre TASR to uviedla jej hovorkyňa Jarmila Janová. Na prokuratúru sa v súvislosti s nevyplatenými podielovými daňami obrátilo viacero košických mestských častí (MČ).

Ešte v januári podali podnety starostovia MČ Sídlisko KVP, Staré Mesto, Sídlisko Ťahanovce, Juh, Dargovských hrdinov, Nad jazerom a Západ.

„Krajská prokuratúra Košice porovnaním právneho a skutkového stavu dospela k záveru, že postupom primátora, vykonaním tretej zmeny programového rozpočtu mesta Košice na rok 2023, nebol porušený žiadny všeobecne záväzný právny predpis,“ dodala.

Mesto Košice v závere minulého roka nevyplatilo podielové dane hlavne „veľkým“ MČ. Ide o sumu zhruba 1,4 milióna eur. Pritom primátor podpísal uznesenie mestského zastupiteľstva, na základe ktorého im mesto malo dane doplatiť. Nakoniec sa tak nestalo. Na možné prekročenie právomocí zo strany primátora vtedy upozornil aj mestský kontrolór Pavol Gallo.

Starostovia spomínaných mestských častí pritom poukazovali na to, že nevyplatenie podielových daní poškodí hlavne obyvateľov, ktorí v nich žijú. Najviac v tomto smere utrpela mestská časť KVP.

„V mesiacoch október, november a december som od mesta dostal 58-tisíc eur. To je menej, ako nás stojí riaditeľ magistrátu. Menej, ako nás stojí jeden námestník primátora. Ja mám z tejto sumy zabezpečiť služby pre 22-tisíc obyvateľov, ktorí platia dane mestu. Čo im mám povedať?“ pýtal sa v januári pred budovou prokuratúry starosta mestskej časti KVP Ladislav Lörinc.

Neostal iba pri slovách, mestská časť KVP sa obrátila aj na súd. Okresný súd Banská Bystrica jej dal za pravdu a ešte v januári vydal platobný rozkaz, na základe ktorého malo mesto doplatiť podielové dane vo výške okolo 220-tisíc eur.

Naopak magistrát, podľa očakávania, voči tomuto rozhodnutiu podal odpor. Preto následne vec putovala na Mestský súd Košice.

„Vzhľadom na to, že vec napadla na tunajší súd ešte len 15. marca, nie je možné bližšie sa vyjadriť k termínu rozhodovania o nej,“ uviedla pre TASR hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

K rozhodnutiu prokuratúry zaujal stanovisko aj starosta Lörinc. Podľa neho krajská prokuratúra vyjadrila svoj právny názor a potvrdila oprávnenie primátora vykonať rozpočtové opatrenie, teda zákonnosť nevyplatenia časti podielových daní mestským častiam.

„Rozhodnutie Krajskej prokuratúry v prípade nevyplatenia časti podielových daní berieme na vedomie. Neprináleží mi hodnotiť právny názor prokuratúry, aj keď sa s ním nestotožňujem. Pripomínam, že stále prebieha ďalšie konanie vo veci nášho podania na Okresnú prokuratúru a konanie vo veci nášho podania na OS so sídlom v Banskej Bystrici. Z Banskej Bystrice máme avízo, že celá záležitosť bola presunutá na Mestský súd v Košiciach, ktorý je vecne príslušný. Za Mestskú časť Košice – Sídlisko KVP využijem všetky dostupné právne kroky k tomu, aby som hájil záujmy Košičanov žijúcich na sídlisku, ktoré mi ako starostovi bolo zverené do rúk,“ uvádza Lörinc.

Naďalej trvá na tom, čo už viackrát povedal. „Dovolím si zdôrazniť, že celá táto záležitosť, ktorá sa udiala, má právny rozmer a ľudský rozmer. V právnej rovine čakáme na rozhodnutia relevantných orgánov a veríme, že sa na konci dňa dovoláme spravodlivosti. V ľudskej rovine sa cítime podvedení a oklamaní krátením už vynaložených povinných výdavkov 2 dni pred ukončením rozpočtového roka,“ upresnil starosta KVP.

„Takáto svojvôľa jedného človeka nám spôsobila existenčné problémy a ochromila základné fungovanie činnosti obce. Naša MČ mala podpísané záväzky, rozbehnuté aktivity, povinnosti vyplývajúce zo schváleného rozpočtu a o vykonaných zmenách sme sa oficiálne dozvedeli až 9. januára 2024. Miestny úrad KVP aj v dnešných dňoch funguje na 80 percent,“ argumentuje Lörinc.

Dodal, že zamestnanci majú skrátené úväzky, starosta nepoberá výplatu, všetky rozpočtové položky zoškrtané na minimum, zastavené všetky kultúrne, športové a investičné akcie s výnimkou tých, ktoré sú z externých zdrojov. Celkovo prijali 24 konkrétnych šetriacich opatrení.

„Žijeme a pracujeme v absolútnej neistote, čo nám prinesie každý jeden mesiac. Žiadna samospráva nedokáže fungovať v prostredí absolútnej právnej neistoty a nepredvídateľnosti postupov orgánov verejnej správy.“ uzavrel Lörinc.

Podobný názor prezentovala aj starostka mestskej časti Nad jazerom a predsedníčka druhého najsilnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve Lenka Kovačevičová. „Podielové dane sme už upravili zmenou Štatútu mesta. Prelomili sme jeho veto a uznesenie je platné. Primátorovi sme dali veľké mantinely, tak sme mu ich teraz upravili. Nevie dodržať slovo, oklamal nás. Doteraz si okrem neho žiadny primátor nedovolili nevyplatiť podielové dane. Ale tomu je už koniec. Zoberieme mu aj kompetenciu úprav rozpočtu,“ povedala Kovačevičová pre Košický Štandard.

Primátor v reakcii na rozhodnutie krajskej prokuratúry zdôraznil, že zmenu programového rozpočtu mesta v decembri minulého roka, ktorú napadli starostovia mestských častí, urobil po dohode s právnikmi a odbornými zamestnancami magistrátu mesta Košice.

Pritom zohľadnili všetky relevantné okolnosti. Výnos z podielových daní v roku 2023 bol pre mesto o 3,22 milióna eur nižší oproti predpokladu, z ktorého vychádzal návrh rozpočtu.

Nevyplatenie peňazí mestským častiam bol podľa neho hospodárny a efektívny krok. Nebolo ním ohrozené ani fungovanie mestských častí, ktoré boli oproti predpokladom pri zostavovaní rozpočtu v pluse o takmer 5,2 milióna eur.

„Som veľmi rád, že nám dala Krajská prokuratúra za pravdu. Rozhodnutie nevyplatenia časti peňazí pre mestské časti nebolo jednoduché. Vo finančnej tiesni, akú sme mali koncom roka, sme však nemali na výber. Mrzí ma, že menšia časť starostov mestských častí z toho urobila politickú tému a zbytočne traumatizovali obyvateľov. Už dlhodobo hovorím o tom, že majú neustále väčšie požiadavky a postupne odsávajú stále väčšiu časť mestských peňazí. Aby by sme to spočítali, mestské časti si za uplynulé mesiace prilepšili na úkor mesta o vyše 11,9 milióna eur. Aj kvôli tomu máme v súčasnosti problém zostaviť rozpočet. Ak chceme, aby mesto fungovalo lepšie, bude musieť skupina starostov zo svojich čoraz väčších finančných požiadaviek ustúpiť,“ skonštatoval primátor.

Mesto bude podľa Polačeka aj naďalej chrániť svoje hospodárske, ekonomické a investičné záujmy. Preto zvoláva na piatok 22. marca mimoriadne rokovanie Mestského zastupiteľstva.

V jeho programe má byť Informácia k vyplateniu podielových daní mestským častiam v roku 2023 a návrh na zrušenie dvoch uznesení z februárového rokovania Mestského zastupiteľstva, ktoré sa týkali práve navýšenia podielových daní mestských častiam.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok