Vzácny liptovský poklad. Zlaté mince stredoveku prežili až do dnešných dní

ŽILINA – Vzácny nález zlatých mincí na Liptove a v Turci potešil výskumníkov Krajského pamiatkového úradu. Niektoré totiž pochádzajú až z polovice 15. storočia.

Stredoveké platidlo prežilo až do 21. storočia. Foto: KPÚ Žilina Stredoveké platidlo prežilo až do 21. storočia. Foto: KPÚ Žilina

Historici sa vždy potešia, keď im ľudia v minulosti zanechali niečo zaujímavé. Za uplynulých 5 rokov našli v našom kraji okrem iného aj vzácne zlaté dukáty panovníkov, ktoré mali kedysi obrovskú hodnotu.

„Medzi inými napríklad dva zlaté dukáty panovníka Ľudovíta II. (1516 až 1526), vyrazené v rokoch 1517 a 1519 a nájdené ako súčasť pokladu strieborných mincí v Likavke. Napokon aj zlatý dukát panovníka Mateja Korvína (1458 až 1490), ktorý sa náhodou našiel pri stavebných prácach v Turci a ktorý vyrazili v rokoch 1458 až 1459 v rumunskej Baia Mare,“ uviedol Krajský pamiatkový úrad Žilina na svojich sociálnych sieťach.

Dva zlaté dukáty panovníka Ladislava V. Pohrobka (1453 až 1457), ktoré sa opäť našli na Liptove a ktoré oba zhodou okolností vyrazili pravdepodobne v jednom roku v Kremnici (1455). Foto: KPÚ Žilina

Hoci ich súčasnú hodnotu by musel vyčísliť expert, mince majú nepochybne aj veľkú kultúrnu a historickú hodnotu. „Zlaté mince Ľudovíta II. sú súčasťou takzvaného Likavského pokladu a sú s celým pokladom súčasťou expozície Liptovského múzea v Ružomberku,“ uviedol riaditeľ KPÚ Miloš Dudáš.

Zaujímalo nás, či môžeme očakávať nález ďalších vzácnych mincí na našom území. „Jedna zlatá minca Ladislava V. Pohrobka sa našla na nám známej archeologickej lokalite a tak je predpoklad, že podobných  nálezov tam môže byť viac. A ten zlatý dukát v Turci je asi len úplná náhoda,“ dodal riaditeľ.