Šutaj Eštok: Vyšetrujeme viaceré verzie atentátu. Sprísnia sa zhromaždenia kvôli narušiteľom

Pre zvýšenie bezpečnosti najvyšších ústavných činiteľov sa má riešiť ich bývanie v chránenom objekte. Zvažuje sa ochrana aj predsedov opozičných strán. Sprísniť by sa mali pravidlá pri verejných zhromaždeniach, aby ich nenarúšali iné osoby. Po rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR to povedal vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák.

29052024_36_schodza_vlady_6046578 Matúš Šutaj Eštok (zľava) Robert Kaliňák. Foto: Pavol Zachar/TASR

„Každý má právo protestovať, ale na svojej akcii. Je neprístupné narúšanie verejného zhromaždenia inou osobou,“ priblížil vicepremiér.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok povedal, že vláda na budúci týždeň predstaví legislatívne návrhy, ako riešiť bezpečnostnú situáciu v štáte po atentáte na premiéra Roberta Fica.

Šutaj Eštok vyvodí dôsledky voči ochranke, ale až po kontrole

Vyšetrovatelia podľa ministra vnútra pracujú s viacerými verziami atentátu. To znamená, že nemuselo ísť len o osamelého útočníka. Stále platí aj stanovisko generálnej prokuratúry, že je možné preklasifikovať trestný čin pokusu úkladnej vraždy na trestný čin terorizmu.

Minister vnútra uviedol, že Úrad inšpekčnej služby naďalej preveruje, či došlo k zlyhaniu príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov. „Ak kontrola ukáže pochybenie, budem prvý, kto bude vyvodzovať zodpovednosť,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Podľa neho bolo mnoho „analytikov“, ktorí rozoberali zákrok ochranky premiéra. Zároveň poukázal aj na odborníkov zo susedného Česka, ktorí skúmali priebeh celej udalosti a neboli takí kritickí. Minister priblížil, že ochranka reagovala po výstrele na predsedu vlády za 1,2 sekundy. „Zásah ochranky mu zachránil život,“ tvrdil Šutaj Eštok.

Krivka s prípadmi nenávistných prejavov klesá, tvrdí minister

Minister vnútra uviedol, že dva týždne po atentáte pokračuje zvýšené nasadenie policajtov o 30 percent. Monitorujú sa obchodné centrá, redakcie médií, úrady či miesta so zvýšeným pohybom ľudí. Rovnako sa poskytuje ochrana aj niektorým rodinným príslušníkom politikov, a to nielen vládnych, ale aj opozičných.

Po atentáte sa na internete objavili prípady schvaľovania trestného činu, vyhrážania sa a nenávistné prejavy. Polícia v týchto prípadoch podľa ministra vnútra postupuje nekompromisne. Aktuálne pracuje so 172 prípadmi, v 55 prípadoch stotožnila páchateľov. „Tá krivka sa pomaly láme,“ doplnil minister s dôvetkom, že ľudia si uvedomujú, že nenávisť nie je cesta.

Na premiéra Fica bol pred dvomi týždňami v stredu 15. mája v Handlovej po rokovaní vlády spáchaný neúspešný pokus o atentát. Predsedu vlády následne niekoľko hodín operovali v banskobystrickej nemocnici.

Zo streľby na premiéra polícia obvinila 71-ročného Juraja Cintulu z Levíc, ktorého Špecializovaný trestnú súd vzal do väzby. Za úkladnú vraždu z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu mu hrozí väzenie 25 rokov až doživotie. Obvinený sa momentálne nachádza vo väzenskej nemocnici v Trenčíne, kde je z preventívnych dôvodov.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac