Českým Senátom prešla novela o korešpondenčnej voľbe

Český Senát v stredu schválil novelu zákona, ktorá pre Čechov v zahraničí zavádza možnosť hlasovať vo voľbách poštou. Za návrh hlasovalo 56 senátorov, proti bolo deväť. Zákon ešte musí podpísať prezident, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Schválili sme korešpondenčnú voľbu. Konečne. V Senáte sa o to naši predchodcovia usilovali už od roku 2002,“ napísal na sociálnej sieti X predseda hornej komory českého parlamentu Miloš Vystrčil.

Jej prijatie uvítal aj premiér Petr Fiala či šéf českej diplomacie Jan Lipavský. „Korešpondenčná voľba pre Čechov v zahraničí bude čoskoro realitou! Na ministerstve zahraničných vecí sme tomu venovali mnoho úsilia a dnes návrh prešiel Senátom. Posledným krokom je podpis pána prezidenta,“ napísal Lipavský.

Novelu pred senátormi v stredu obhajoval minister vnútra Vít Rakušan. „Mierime k naplneniu prísľubu, ktorý bol ľuďom žijúcim v zahraničí daný približne pred 20 rokmi,“ pripomenul a dodal, že ide o inštitút, ktorý je vo väčšine štátov EÚ štandardným nástrojom vo voľbách.

Zdôraznil, že nejde o diskrimináciu voličov v ČR, ale nastolenie spravodlivých podmienok pre tých, ktorí v čase hlasovania nie sú na území ČR. „Ide o nástroj, ktorý umožní časti objektívne znevýhodnených voličov zapojiť sa do volieb,“ vysvetlil. Mnoho Čechov v zahraničí po tejto zmene podľa neho volá.

Výhrady ku korešpondenčnej voľbe majú opozičné hnutia ANO a SPD. Podľa nich hlasovanie poštou nezaručuje, že bude dodržaná zásada rovnosti, priamosti a tajnosti hlasovania.

Novela zavádza možnosť voliť poštou vo voľbách do Poslaneckej snemovne, Európskeho parlamentu a tiež v prezidentských voľbách. V súčasnosti môžu Česi voliť iba na zastupiteľských úradoch. ČR ako jedna zo štyroch krajín EÚ (spolu s Francúzskom, Maltou a Chorvátskom) doteraz neumožňuje hlasovať korešpondenčne. Ak novelu podpíše prezident, Česi budú môcť prvýkrát voliť poštou už budúci rok vo voľbách do Poslaneckej snemovne.

(tasr)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac