Borrell: Zrušenie zákazu útočiť západnými zbraňami na ruské územie pomôže mieru

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell podporuje zrušenie akýchkoľvek obmedzení útokov na vojenské zariadenia na ruskom území. Pomôže to podľa jeho slov nakloniť Vladimira Putina k mierovým rokovaniam.

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, politik Josep Borrell. Foto: Profimedia.sk

Diplomat na sociálnej sieti X (predtým Twitter) napísal, že ukrajinská útočná operácia v Kurskej oblasti zasadila tvrdý úder pozícii ruského prezidenta. Keby Západ povolil Kyjevu používať v Rusku západné zbrane, malo by to vraj niekoľko dôležitých následkov.

Diplomat sa domnieva, že by to posilnilo ukrajinskú obranu a zabránilo by Rusku ničiť ukrajinské mestá a ich civilnú infraštruktúru, zachránilo by viac životov a znížilo rozsah ničenia, pomohlo by tiež „pokročiť v mierovom úsilí“. 

„Povedal som ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Dmytrovi Kulebovi, že EÚ plne podporuje boj Ukrajiny proti ruskej agresii. Teším sa na stretnutie s ním v Bruseli a na diskusiu s ministrami zahraničných vecí a obrany EÚ, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň, aby sme posunuli našu podporu Ukrajine,“ povedal Borrell.

(moscow times)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac