Rušenie miest v košickej správe ciest sa týka aj bývalého riaditeľa Trišča, potvrdil Trnka

V Správe ciest Košického samosprávneho kraja aktuálne došlo k organizačnej zmene, ktorou sa znížil počet zamestnancov o osem. Rušenie miest sa týka aj bývalého generálneho riaditeľa, ako po rokovaní krajského zastupiteľstva potvrdil predseda kraja Rastislav Trnka.

Trnka zastupiteľstvo Rastislav Trnka – predseda Košického samosprávneho kraja.

„Správa ciest má vyše 400 zamestnancov, čiže sa tu bavíme o úplne minimálnom počte, a vrátane tých ôsmich je aj pán bývalý generálny riaditeľ,“ uviedol Trnka. Správa ciest Košického samosprávneho kraja má podľa neho dlhodobo viac zamestnancov, ako by mala mať.

„Nehovoríme o tom, že by sa rušili pracovné pozície bežných zamestnancov, ale ľudí, ktorí riadili to, čo má fungovať automaticky. Čiže, z môjho pohľadu ide len o zefektívnenie celého procesu,“ skonštatoval.

Už vlani v októbri kraj informoval, že v správe ciest nastáva zmena organizačnej štruktúry, pričom v prvej fáze sa počet zamestnancov znížil o 29. Súviselo to podľa samosprávy s modernizáciou techniky, obnovou vozového parku a zvýšením produktivity práce.

Na pondelkovom rokovaní zastupiteľstva vystúpila v rámci bodu otvorená samospráva zástupkyňa odborovej organizácie v Správy ciest KSK Eva Uharčeková, ktorá kritizovala aktuálne rušenie pracovných miest ako neštandardné.

„Dotknutí zamestnanci sa o organizačnej zmene dozvedeli tak, že prišli do práce a zistili, že sa nevedia pripojiť do svojho počítača. Oznámili im to najprv kolegovia s tým, že dokument, dodatok k organizačnému poriadku, bol zverejnený na intranete,“ povedala.

Strata pracovného miesta sa podľa nej týka vedúcich stredísk Michalovce, Trebišov, Moldava a Rožňava, vedúceho referenta riadenia procesov, vedúceho oddelenia ľudských zdrojov, vedúceho právneho oddelenia a bývalého generálneho riaditeľa.

Poukázala ďalej na podozrenie, že zamestnávateľ nepostupuje v súlade so zákonom a hrozia pracovnoprávne spory. V prípade bývalého šéfa Správy ciest Uharčeková uviedla, že odborári s rozviazaním pracovného pomeru súhlasia.

Súčasný generálny riaditeľ Vladimír Žiarný pred poslancami obhajoval organizačnú zmenu z 15. augusta ako prirodzený proces. „Očakávam pozitívny výsledok priameho riadenia, posilnenie úlohy cestmajstra – to je ako stavbyvedúci, viac odvedenej práce na ceste a menej papierov,“ povedal.

Bývalý generálny riaditeľ Anton T. sa vzdal funkcie 23. novembra 2023, tesne pred mimoriadnym zasadnutím krajského zastupiteľstva zvolaným s cieľom odvolať ho.

Polícia ho predtým obvinila z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v súbehu so zločinom machinácie pri verejnom obstarávaní.

„Podľa mojich informácií sa pán T. vrátil na tú pozíciu, na ktorej pôsobil pred tým, ako bol vymenovaný za generálneho riaditeľa, respektíve na obdobnú pozíciu, ktorá mu mala byť ponúknutá,“ povedal Trnka k jeho doterajšej pozícii.

(tasr)


Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Aj keď sa hovorí o zlom stave slovenských financií, medzinárodní investori tento pesimizmus nezdieľajú. Slovensku „požičiavajú čoraz ochotnejšie“, vraví ekonóm Kovanda s tým, že ako problém evidentne nevnímajú „vysokú závislosť Slovenska od ruskej ropy a plynu“, a „nevidia ho ani v deficite Slovenska, ktorý je jedným z najvyšších v EÚ“.

prečítať viac